Parintele Visarion Iugulescu

Parintele Visarion Iugulescu este un ierodiacon roman, unul dintre marii misionari ai tarii. Lucrarea lui misionara a avut un mare impact asupra credinciosilor. Inca de mic el a fost foarte apropiat de biserica, tinand uneori chiar predici misionare.

Visarion Iugulescu, numit la Botez cu numele de Vasile, s-a nascut in satul Branesti, judetul Dambovita, in octombrie 1922. Crescand, el a inceput a invata pe crestini cele despre mantuirea sufletului si a picta icoane.

In vremea razboiului, este incadrat ca militar, in Brasov. Duminica, mergea la biserica, unde canta la strana si predica, cu binecuvantarea preotului. Batalionul de armata pleaca in Rusia, unde Vasile Iugulescu este luat prizonier. In drum spre Siberia, fuge din coloana si, cu voia lui Dumnezeu, ajunge in tara.

Intre anii 1948-1950 el predica zilnic, dimpreuna cu un alt parinte, pana in ziua cand este prins de Securitate. Parintele Damaschin de la Manastirea Lainici mijloceste pe langa episcopul Irineu Mihalcescu, care hotaraste ca Vasile Iugulescu sa fie hirotesit ipodiacon misionar, langa Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iasi. Vasile avea abia 28 de ani.

Dupa ceva vreme, el se retrage in munti, spre linistire. In Muntele Reteiului el sta numai o vreme, apoi revine in lume, unde este hirotonisit ierodiacon – Visarion, pentru Manastirea Balaciu, in data de 25 decembrie 1950, la Catedrala Episcopala din Buzau.

Dupa ceva vreme, parintele Visarion Iugulescu este chemat la Manastirea Cernica. De aici, el pleaca la Manastirea Snagov, unde indeplineste misiunea de ghid turistic. In anul 1960, dupa decretul care inchidea o serie de manastiri si trimitea in lume un numar insemnat de calugari, el ajunge sa cante pe la mai multe biserici.

Incepand cu anul 1973, Visarion Iugulescu se stabileste la Biserica Sfantul Nicolae – Sarbi. Aici va petrece parintele un numar de zece ani, neobosind a indruma pe credinciosi. In anul 1983, in urma mai multor anchete si interogatorii, i se interzice a mai predica in biserica, fiind pensionat fortat. Abia dupa anum 1989, parintele va putea predica din nou.

Parintele Visarion Iugulescu a murit in data de 24 mai 2008, astazi el fiind inmormantat in cimitirul Manastirii Cernica, pe laterala estica a cimitirului, aproape de Biserica Sfantul Nicolae.

Aici aveti o colectie de predici spuse de Parintele Visarion Iugulescu

1 Response

  1. Necsulescu mihaela spune:

    Buna zi u a.Aveti casetofon cu predicile parintelui Iugulescu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.