Colac cu nuca si scortisoara

Ingrediente:
pentru aluat: 500 gr faina
200 ml lapte
50 gr unt
2 oua
7 gr drojdie uscata
50 gr miere de albine
pentru umplutura: 300 gr miez nuca
100 gr zahar
1 lingura scortisoara
pentru uns: 3 galbenusuri
3 linguri lapte
50 ml apa
50 gr zahar
Mod de preparare:
Dizolvam mierea, untul si drojdia in laptele cald. Le amestecam si adaugam ouale apoi faina, putin cate putin. Lasam la dospit pana isi dubleaza volumul. Daca optati pentru varianta la masina de paine introduceti mai intai ingredientele lichide apoi cele solide asa cum prevede manualul acesteia. Rasturnam aluatul pe masa de lucru infainata si framantam pana obtinem o bila compacta care nu se mai lipeste de maini si are consistenta plastelinei.
Intindem doua foi potrivit de subtiri pe care le ungem cu galbenus de ou batut cu lapte. Amestecam nuca macinata cu zaharul si scoartisoara si presaram apoi pe toata suprafata foilor. Cantitatea de zahar si de scortisoara poate varia in functie de gusturile fiecaruia. Rulam strans foile de aluat pana obtinem doua rulouri pe care le taiem in doua. Cu un cutit foarte bine ascutit vom taia rulourile obtinute in niste triunghiuri nu foarte mari.
Tapetam forma rotunda (32 cm diametrul) cu hartie de copt si incepem sa asamblam colacul. Asezam triunghiurile pe margini in sensul in care le-am taiat. Apoi asezam un rand cu colturile rezultate de la taiere, toate in acelasi sens. In mijloc am asezat marginile rulourilor in picioare, avand astfel aspectul unor trandafirasi. Ungem toata suprafata cu galbenus de ou batut cu lapte. Daca aveti oua de tara va recomand sa le folositi, colacul va avea un aspect mult mai frumos. Dam la cuptor la foc mediu pana se rumeneste frumos. Cat este fierbinte il ungem pe toata suprafata cu sirop preparat din apa cu zahar.
Este foarte bun cald dar si rece alaturi de un pahar cu lapte.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.