Ce miere îți face bine
Folosită de mii de ani, mierea este considerată un medicament natural valoros, aceste remdiu tratând afecțiunile cele mai diverse. Fiecare tip de miere are beneficiile ei și este bine să o alegem ținând cont de problemele de sănătate pe care le avem.
Polifloră: fortifică organismul
Mierea polifloră are consistență lichidă, gust fructat extrem de plăcut și e un adevărat rezervor de săruri minerale. Este un excelent tonic și fortifiant al organismului.
De salcâm: recomandată și diabeticilor
Mierea de salcâm e bogată în fructoză și în oligoelemente (crom, cupru, iod, fier, zinc, fluor) și are un gust foarte plăcut. O folosești când ai probleme gastro-intestinale sau de digestie. Este recomandată și diabeticilor, pentru că are indice glicemic scăzut (32).
De rapiță: leac pentru osteoporoză
Are conținut mare de glucoză, de aceea se zaharisește ușor. Indicele glicemic mare o recomandă copiilor, persoanelor active și celor în convalescență. Conţine oligoelemente, mai ales calciu şi bor, de aceea e bună în cazurile de osteoporoză.
De castan: contra reumatismului
Mierea de castan are un gust puternic, imposibil de confundat. Conține minerale precum fierul și tanini, eficace pentru a ameliora simptomele gripei și anemiei. Calmează tusea productivă, fluidizează circulația sangvină, fiind recomandată în caz de varice și reumatism.
De eucalipt: desfundă căile respiratorii
Mierea de eucalipt ușurează respirația, asigurând buna funcționare a căilor respiratorii. Te ajută să-ți detoxifici organismul, ameliorează simptomele bronșitei și combate tusea productivă.
De lavandă: are efect diuretic
Mierea de lavandă are un miros inconfundabil, iar printre calitățile ei se numără efectul tonic și diuretic. Alină simptomele reumatismului și este indicată și celor cu afecțiuni pulmonare.
De pin: ține departe răceala
Mierea de pin este foarte aromată, fiind utilă în dezinfectarea aparatului respirator, mai ales în caz de răceli, gripe sau bronșite. Te ajută să ai un somn odihnitor.
De rozmarin: curăță sângele
Mierea de rozmarin poate dezinfecta și „curăța“ sângele. Are efect relaxant. Este indicată și suferinzilor de ficat și de bilă.
De cimbru: tonic muscular
Mierea de cimbru este un excelent dezinfectant. Întărește mușchii, ajută digestia, combate dificultățile respiratorii și alină gâtul iritat.
De tei: contra insomniei
Mierea de tei, plăcut aromată, potolește tusea și te ajută să adormi fără probleme. Te relaxează după o zi stresantă.
De floarea-soarelui: scade colesterolul „rău“
Mierea de floarea-soarelui are un gust plăcut și e ideală pentru scăderea nivelului de colesterol „rău“. E bună contra durerilor de stomac și alungă oboseala.
De fâneață: pentru convalescență
Mierea de flori de câmp sau de fâneață are concentrație mare de zaharuri. Este indicată în surmenaj, stări de convalescență, tulburări de creștere. Are acțiune antiinflamatoare, antimicrobiană, antialergică și antitusivă.
De izmă: combate balonarea
Mierea de izmă combate tusea și balonarea, e calmant gastric, ușurează diestia.
De coriandru: eficace în gastrite
Mierea de coriandru, cu parfum suav și de culoare deschisă, este eficace în gastrite și ulcere. Protejează ficatul și ajută în constipație, balonare, indigestie.
Adriana Vlad
specialist nutriție și fitoterapie
Clinica E-lite-Nutriția, Deva
Poți alege între miere monofloră, obţinută din nectarul unui tip predominant de flori (salcâm, cimbru, castan etc.), și polifloră, obţinută din mai multe tipuri de flori.
Din categoria monofloră, mierea de salcâm are proprietăţi expectorante și este recomandată diabeticilor, datorită conţinutului scăzut în glucoză: consumată zilnic (1-3 linguriţe), scade glicemia. Mierea polifloră se recomandă în surmenaj, oboseală fizică sau intelectuală, afecţiuni respiratorii, endocrine, cardiace, digestive.
Comentarii recente