Prima bacterie rezistentă la orice antibiotic, depistată în SUA
Statele Unite au înregistrat primul caz de pe teritoriul lor de infecţie cu o bacterie rezistentă la toate antibioticele.
Oficialii din sistemul sănătăţii trag un semnal de alarmă că această descoperire ar putea marca “începutul sfârşitului pentru antibiotice”, relatează CSID.
Anunţul a fost făcut de directorul Centrului American pentru Controlul Bolilor. Pacientul este o femeie de 49 de ani din statul Pennsylvania, care a fost infectată cu o tulpină rară de E.Coli.
Aceasta nu a putut fi controlată nici cu cel mai puternic antibiotic existent, Colistina – un antibiotic folosit ca ultim remediu în cazul bacteriilor periculoase, care ucid aproximativ 50% dintre persoanele infectate
Oficialii şi-au exprimat îngrijorarea că bacteria ar putea reprezenta un pericol grav, în cazul în care se transmite.
„Practic, ne indică faptul că sfârşitul antibioticelor nu este departe şi că s-ar putea ajunge în situatia în care vom avea pacienţi la terapie intensivă sau pacienţi cu infecţii ale tractului urinar pentru care nu vom avea antibiotice”, a declarat directorul Centrului american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, Thomas Frieden, la Washington D.C.
Potrivit cercetării, bacteria a fost contaminată iniţial cu un fragment ADN numit plasmidă, care i-a transmis o genă numită mcr-1, ce îi oferă rezistenţă la colistin. Gena care-i permite bacteriei să reziste la antibiotice, numită mcr-1, a fost descoperită anul trecut, în China, la oameni şi la porci, confirmând, astfel, temerile experţilor care, încă din anii ’90, avertizau că astfel de super-bacterii, imposibil de combătut, ar putea să apară.
“Anunţă apariţia unei bacterii cu adevărat rezistente la toate medicamentele. Din câte ştim noi, acesta este primul caz înregistrat de mcr-1 din Statele Unite”, avertizează autorii studiului, de la Centrul Medical Militar Walter Reed.
Printre cauzele apariţiei unor astfel de super-bacterii, specialiştii menţionează consumul exagerat de antibiotice şi folosirea antibioticelor pe parcursul procesării alimentelor. Pericolul este cu atât mai mare cu cât există o posibilitate mare ca bacteria să fie purtată şi transmisă de carne. De altfel, deja în Statele Unite se înregistrează, anual, două milioane de îmbolnăviri şi peste 20 de mii de decese cauzate de bacterii care sunt rezistente la unele antibiotice.
Comentarii recente