Bors de gaina cu verdeata si smantana
Ingrediente:
1,5-1,8 kilograme carne de găină cu os (spate, gât, pulpe, aripi, inima, pipota, etc.)
4 morcovi
2 rădăcini pătrunjel
1/4 rădăcină de ţelină
1 kilogram de cartofi
500 grame de smântână grasă (20%)
2 linguri de făină
3 linguri de ulei
2 litri de borş
2 cepe mari
2 foi de dafin
1 legătură zdravănă de leuştean
1 legătură de tarhon
1 legătură mare de pătrunjel
sare, piper
Mod de preparare:
Spălaţi bine carnea de găină. Îndepărtaţi urmele de pene şi pârliţi-o puţin dacă e cazul. Tăiaţi carnea în bucăţi potrivite. Curăţaţi o ceapa şi lăsaţi-o întreagă. Puneţi la fiert, într-o oală cu 8 litri de apă rece, bucăţile de carne cu foile de dafin şi ceapa curăţată. Fierbeţi spumind des timp de 1-2 ore, până când carnea este pătrunsă. Când carnea este aproape pătrunsă puteţi adăuga 1 lingură mare de sare. Luaţi oala de pe foc, scoateţi carnea şi strecuraţi supa. Curăţaţi zarzavaturile (pătrunjel, ceapă, morcovi, ţelină ) şi tăiaţi-le cubuleţe. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i în cuburi potrivite. Încingeţi uleiul într-o oală (poate să fie aceeaşi, spălată şi uscată). Adăugaţi şi sotaţi timp de 30-60 de secunde, zarzavaturile. Adăugaţi cartofii şi supa strecurată. Fierbeţi până când zarzavaturile s-au pătruns, adăugaţi borşul fierbinte şi lăsaţi să dea câteva clocote. Adăugaţi carnea fiartă. Adăugaţi tarhonul şi leuşteanul tocate. Faceţi un liezon din smântână, 2 linguri de făină şi câteva polonice de supa. Amestecaţi pentru a evita formarea cocoloaşelor şi adăugaţi amestecând în ciorbă. Mai lăsaţi la foc foarte mic câteva minute. Asezonaţi cu sare şi piper după gust. Borşul de găină cu smântână şi verdeaţă se serveşte cu leustean verde tocat.
Comentarii recente