De ce sunt bune murăturile
Mărăturile întârzie procesul de îmbătrânire, ne ţin departe de întâlnirea cu Alzheimer-ul, dar pot fi considerate şi adevărate antibiotice naturale.
“Spre deosebire de alimentele conservate prin alte metode, murăturile rămân bogate în factori nutritivi şi enzime, facilitează digestia şi contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului digestiv. Acest proces transformă moleculele mari în aminoacizi şi zaharurile complexe în zaharuri simple, face ca alimentele să fie mai puţin iritante pentru intestin şi echilibrează flora bacteriană intestinală, murăturile având rol probiotic. Murarea modifică gustul legumelor, le îmbogăţeşte conţinutul în vitaminine şi creează noi factori nutritivi: vitamine (C, vitamine din grupul B, precum B12, vitamina K şi provitamina A), minerale şi oligoelemente ce cresc cantitatea de bacili lactici (bacterii „bune”)”, subliniază medicul George Sireţeanu pentru Gândul
Murăturilor li se atribuie roluri importante în creşterea imunităţii, împiedică dezvoltarea bacteriilor patogene (nesănătoase), reglează tranzitul intestinal, contribuie la combaterea oboselii, anemiei (determină o mai bună asimilare a fierului), precum şi a unor boli grave (tifos, tuberculoză, holeră etc).
“De asemenea, fiind preparate fără pregătire termică, murăturile păstrează beneficiul de antixodianţi naturali ai legumelor şi fructelor, neutralizează radicalii liberi (substanţe chimice produse în mod normal în organism care pot produce distrugeri celulare şi pot conduce la apariţia de boli cardiace şi cancer)
Comentarii recente