Ton la gratar cu sos de unt, capere si lamaie
Ingrediente:
2 fileuri de ton, circa 250 g fiecare
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingura de ulei de masline extra virgin
3 linguri de unt
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingura de capere
2 lingurite de patrunjel proaspat, tocat
2 lingurite de coaja de lamaie, rasa
1 lingura de suc de lamaie
2 rondele de lamaie, groase de 3-4 mm
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat
Mod de preparare:
Se spala pestele si se sterge bine prin tamponare cu prosoape de hartie. Trebuie sa aiba suprafata aproape uscata, ca sa se rumeneasca frumos. Se ung fileurile de ton pe ambele parti cu 1 lingura de ulei de masline. Se sareaza si se pipereaza.
Se incinge gratarul. Se inlatura coaja celor doua rondele de lamaie, iar miezul se toaca marunt. Se pune deoparte.
Se frig fileurile de ton 3 minute, la foc mediu-iute, rotindu-le cu 45° la jumatatea acestui timp, ca sa capete urmele specifice de gratar, in romburi. Se intorc si se frig alte 2 minute, fara sa se mai roteasca. Se scot pe un grilaj metalic, se acopera lejer cu folie metalica si se lasa la odihna 5-8 minute.
Intre timp se incinge o tigaie. Se adauga untul si se incinge. Se face flacara mica de tot si se adauga usturoi. Se gateste 1-2 minute, pana ce se inmoaie, apoi se adauga suc de lamaie, piper rosu, coaja de lamaie rasa si capere. Se gateste mixtura 1 minut, cat sa fie bine incinsa, apoi se ia de pe foc. Se adauga patrunjel tocat si se amesteca.
Se servesc fileurile de ton asezate cu fata de prezentare in sus (cea cu urme de gratar in crucis) stropite cu sos, presarate cu lamaie tocata si ornata cu frunze proaspete de patrunjel.
Comentarii recente