Artisti romani: Dinu Olaraşu

Nascut pe 18 februarie 1962 la Vulpăşeşti (Neamţ). Este casatorit si are un baiat, Vlady.

Primele cântece ( Haideti sa credem in flori, Cina cea de taina, Paznicul casei nebune) le compune prin anii 1978-1979. Apare la televiziunea publica.

Valoarea de poet îi este confirmata foarte devreme de castigarea premiului de debut al editurii Albatros cu manuscrisul “Daruit eternitatii pe fereastra”(1983). Activeaza in cenaclul literar Semenicul din Resita. Publica poeme in revistele Luceafarul, Romania literara, Transilvania, etc. Participa la concursuri de poezie; obtine premii, diplome si medalii. Leaga o prietenie faina cu Cristian Buica. Este membru Cenaclul Flacara (1984-1985), unde canta doar compozitiile proprii.

La inceputul anilor ’90 paraseste Romania. Alege Belgia Se intoarce dupa trei ani neprimind, după cum declara chiar el, “ azil poetic”. Publica, de atunci si pana astazi, cartile de versuri Trafic de transparenta, Frenetic, In, Caietele verii, Caietele toamnei, Caietele iernii, Caietele primaverii.

Colaboreaza ca textier cu Adi Ordean pentru grupul A.S.I.A, dar continua sa scrie si poezie cu un stil pe care si l-a rafinat cu fiecare volum. Figurează pe albumele Din darul magilor, volumele 2 (1995) si 3 (1997).

Pe 13 mai 1998 lanseaza albumul Pur si simplu la Tempo Music (casa de discuri condusa de Ioan Gyuri Pascu). Pe el apar piese ce se regasesc si astazi in playlisturile de concert ale lui “spiridusului folkului”, asa cum a fost el numit (Cu toate averile din lume, Daca toti am bea parfum, Pur si simplu, Nu vrei sa fii tu regele meu). La realizarea albumului colaboreaza cu Cristian Soleanu (saxofon), Adrian Ordean (chitara), Dorin Gliga (oboi), Aristides Panaitescu (percutie), Virgil Oprina (vioara) si Ioan Gyuri Pascu (aranjament orchestral).

Apare cu 3 piese pe compilatia “Muzica, nu zgomot” editata de RomanticFM si Tempo Music in noiembrie 2001. Tot in 2001 apare cel de-al doilea album al sau, intitulat Vizavi (unde-i are alături pe Raul Kusak, Marius Batu, Cezar Zavate, Marius Machedon), de data aceasta la Intercont Music.

Scrie texte pentru Phoenix (Ora hora, apoi 6 piese de pe albumul Baba Novak sunt scrise pe versurile lui, printre care Mila 2 de langa 3, Apocalipsa, Zori de zi), Pasarea Colibri (Canadiana, 2000 de ani, Dintr-o carte), dar si alti artisti cunoscuti compun pe versurile sale – Krypton, Schimbul 3, Mircea Baniciu, Maria Gheorghiu sau Ducu Bertzi.

In decembrie 2005 primeste diploma de excelenta in cadrul Festivalului National de Folk Om Bun, editia a 15-a.

In noiembrie 2006 apare, printr-o lansare in cadrul targului de carte Gaudeamus, albumul Altcumva (Cat Music), la care colaboreaza de asemenea cu o serie de muzicieni cunoscuti precum Mircea Baniciu (voce pe piesa Ochiu’ dracului), Sorin Minghiat (flaut), Narcisa Suciu (Zece ani si Leaga-mi inima) sau Cristi Cretu.

Piesa lui N-ai nevoie de foarte multe… castiga premiul Cel mai bun cîntec folk in cadrul Premiilor Muzicale Radio România, ediţia a 5-a (2007).

Sorin Minghiat declara despre el ca este un “poet cu chitara”, o marca unica si inconfundabila in peisajul muzical romanesc.

Dinu Olarasu este cel si de care se leaga Imnul Folk You. Pentru ca “Dincolo de orice Vama/Dincolo de da sau nu…” a ajuns sa fie un referen cantat de o mare de oameni, in fiecare inceput de august, se poate spune ca Olarasu este parte din marca a unui festival de folk.

In iunie 2009 este presedintele juriului celei de a 2-a editii a Festivalului National de Muzica Folk „La Suceava, In Cetate”, ce are loc la Vatra Dornei.

Pe 31 august 2009, este invitatul Jurnalului National in editia de colectie (Câmpia lucrurilor bune). Tot pentru Jurnalul National compune cantecul Miscarii de Rezistenta.

Scrie versuri pentru albumul Proconsul Sens interzis.

Colaborează cu un cântec la coloana sonoră a filmului Fuga din rai, realizat de Stelian Tănase.

Si se pare ca are o pasiune aparte pentru imnuri, Dinu Olarasu compunand si imnul echipei de fotbal Gaz Metan Medias, dar si al Festivalului ProEtnica 2006.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.