Artisti romani: Mircea Baniciu

Mircea Baniciu s-a nascut pe 31 iulie 1949, in Timisoara. A inceput sa studieze pianul la 7 ani (la indemnul proprietarei casei unde locuia familia sa), insa la 14 ani s-a produs intalnirea cu chitara. Astfel ca, in timpul liceului, au avut loc si primele aparitii scenice: Teatrul German din Timisoara sau clubul PM6, unde de altfel a fost remarcat de Bela Kamosca (la vremea respectiva, basist la Phoenix).

In 1971, Mircea Banciu intra in trupa Phoenix, in anul urmator fiind cooptati si Ioji Kappl si Costin Petrescu. In aceasta formula, vor fi create melodiile ce acum deja se inscriu la evergreen-uri: Nunta, Negru Voda, Mugur de fluier sau Andrii Popa.

Pana la plecarea colegilor din Phoenix din tara, in 1977, sunt imprimate patru albume: Cei ce ne-au dat nume (1972), Mesterul Manole (1973), Mugur de fluier (1974) si Cantafabule (1975) – acest ultim album marcand venirea lui Ovidiu Lipan Tandarica pe postul de tobar, in locul lui Costin Petrescu.

In 1979, Mircea Baniciu imprima primul EP, dand startul astfel carierei sale solo, cu piese precum Hanul ulciorului nesecat, Calatorie sau Daca ai ghici. Tot in acelasi an, are loc primul sau recital la Televiziunea Romana.

Anul 1981 aduce lansarea albumului ce a ramas in amintirea publicului drept Albumul galben. Un album al carui nume ar fi trebuit sa fie Tristeti provinciale, dar care a ramas in cele din urma fara titlu. Albumul contine piese precum Vara la tara, Tristeti provinciale, Amintire, Randuri pentru pasarile calatoare. Albumul este inregistrat in colaborare cu trupa Post Scriptum.

Un nou album, Ploaia este lansat, inregistrat tot in colaborare cu trupa Post Scriptum. Pentru o parte din piese este prezent si Alexandru Andries, responsabil, de altfel, si pentru coperta albumului

Cel de-al patrulea album este lansat in1988. Secunda 1 se prezinta ca un mix cat se poate de reusit intre versurile lui Dan Verona si muzica lui Mircea Baniciu, traspus in piese precum Frunza, La-nceput de drum, Secunda cea fara de batranete si fara de moarte.

Albumul Secunda 2 (1990) aduce continuarea colaborarii cu Dan Verona (autorul versurilor), dar si inceputul colaborarii cu Vlady Cnejevici in ceea ce priveste orchestratiile. Intoarcerea la Orient, Dealul cu dor sau Pisca neagra se numara printre piesele de referinta de pe acest album.

Tot la inceputul anilor ’90, trupa Phoenix se reuneste, avand primul concert la Festivalul Rock ’91. Urmeaza si un nou album, in 1992 – Timisoara – in care sunt reluate o parte din piesele de success, dar apar si piese noi. Mircea Baniciu hotaraste in aceasta perioada parasirea grupului Phoenix.

Anul 1992 este cel care marcheaza aparitia grupului Pasarea Colibri. In cadrul unui spectacol la Ramnicu-Valcea, alaturi de Baniciu intra pe scena Florian Pittis si Mircea Vintila. In finalul recitalului, Motzu’ Pittis anunta ca tocmai s-a incheiat primul recital al formatiei Pasarea Colibri. Este cooptat si Vlady Cnejevici si astfel incepe o perioada de succes fulminant pentru cei patru.

Albumele In cautarea cuibului pierdut (1995) si Ciripituri (1997) se vand in mii de exemplare. Ambele albume strang de la fiecare dintre membrii trupei o parte din cele mai mari succese, nu sunt inregistrari de studio, ci de la concerte live.  Primul album de studio al trupei apare in 1999, cu titlul Cantece de bivuac.

Dupa plecarea lui Florian Pittis (care apare totusi ocazional la unele evenimente ale grupului), in anul 2001 este cooptat Marius Batu.

In 2002, apare albumul Inca 2000 de ani, pentru care grupul primeste Discul de Aur. Tot in acelasi an are loc spectacolul “Tandreturi mici pentru domnisoare si gagici”, impreuna cu Mircea Vintila, Alexandru Andries si Nicu Alifantis. Acesta este si anul care marcheaza 40 de ani de Phoenix, cu un concert la Arad ce a reunit muzicieni, compozitori, autori de texte si prieteni ai grupului, si aduce revenirea lui Mircea Baniciu in trupa.

Anul 2003 se dovedeste la fel de plin. Are loc un ultim concert Pasarea Colibri in formula completa: Mircea Baniciu, Mircea Vintila, Marius Batu, Vlady Cnejevici si Florian Pittis. Concertul este inregistrat si apare astfel un dublu album, dar si primul DVD al unei trupe romanesti, “Pasarea Colibri – 10 ani“. Are loc inca un spectacol impreuna cu Mircea Vintila, Alexandru Andries si Nicu Alifantis“Tandreturi pentru femei cu cei patru corifei”. Cu trupa Phoenix intreprinde un turneu prin tara, avand ca invitati in deschidere legendara trupa britanica Humble Pie.

Phoenix lanseaza in 2005  albumul Baba Novak, in octombrie, la Sala Palatului si pare sa reia o panta ascendenta, participand pana in 2007 la toate marile festivalui din Romania: Stufstock, Peninsula, Motorrock. In acelasi an, are loc spectacolul “Tandreturi…”, in care sunt prezenti, pe langa “cei 4 corfei”, trupele Holograf si Timpuri Noi.

Mircea Baniciu paraseste, in urma divergentelor cu Nicu Covaci, trupa Phoenix in 2007, dupa recitalul de la Stufstock si decide sa continue cariera solo.

Astfel, in iulie 2008, are loc  o lansare asteptata si bine venita: Mircea Baniciu si Esarfa. Best of vol. 1

Anul 2009 aduce si el surprize placute:  Pasarea Colibri isi intinde iar aripile. In formula Mircea Baniciu, Mircea Vintila, Marius Batu si Vlady Cnejevici, are loc un turneu national cu ocazia serbarilor Timisoareana. Inchide cea de a doua seara a  Festivalului Folk You 2009 (cea de a 5-a editie, fiind de altfel prezent la toate – click aici pentru recenzie) si este singurul folkist invitat la Stuffstock 2009, ambele alaturi de Vlady Cnejevici si Ioji Kappl.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.