Artisti romani: Tatiana Stepa

Tatiana Stepa s-a nascut pe 21 aprilie 1963, in Lupeni, judetul Hunedoara. Este unul din cei trei copii ai familiei Stepa. Amandoi parintii erau pasionati de muzica si au transmis pasiunea mai departe copiilor, dorind sa le cultive dragostea pentru arta. A cantat prima data pe scena cand era la gradinita. In copilarie a urmat cursuri de balet, vioara si pian. A facut vioara 8 ani, ca instrument principal.

A terminat „Liceul de Arhitectura si Constructii” din Bucuresti. Se casatoreste la varsta de 18 ani, iar la putin timp, in 1981, se naste fiul ei, Catalin. Insa mariajul nu a rezistat, destramandu-se dupa putin timp.

In septembrie 1982, dupa ce se muta in Fagaras, Tatiana debuteaza in cadrul Cenaclului Flacara, pe stadion, in fata a peste douazeci de mii de oameni. Acompaniata de chitara, tanara folkista a cantat o melodie numita Doina, compusa de Gabi Filipoiu, sotul ei (pe versuri de Adrian Gavrila). In ciuda faptului ca era o mama tanara, ea a ales sa ramana in Cenaclu si sa porneasca in lungi turnee prin tara, care uneori durau si cateva luni.

Primele aparitii in public in Bucuresti le realizeaza alaturi de echipele de la Modern Club si Ateneul Tineretului (cluburile UTC din acea vreme).

Cenaclul Flacara si cele peste 1000 de concerte alaturi de acest fenomen a insemnat si consolidarea unor prietenii de durata cu folkisti precum Vasile Seicaru sau Stefan Hrusca.

Din 1985 si pana in 1990, Cenaclul nu a mai functionat, iar Tatianei Stepa i-au fost interzise aparitiile publice. In aceasta perioada, timp de aproape 11 ani, a lucrat in mina Lupeni, unde ajuta la incarcarea vagonetilor de carbuni, primind apoi o slujba in administratie, iar pe urma ca tehnoredactor de carte, in Bucuresti, sprijinita de Adrian Paunescu.

In 1990, Cenaclul s-a reluat sub numele „Si totusi iubirea”. Au avut loc cateva spectacole, la care Tatiana a participat, pana in 1996. Astfel, ea a avut peste doua mii de spectacole, atingand un maxim de cincizeci de mii de spectatori la un concert aniversar la Galati. Infiinteaza, alaturi de Magda Puskas, duo-ul Partaj.

In 1994, pe drumul intre Rm. Valcea si Manastirea Cozia scrie, alaturi de Adrian Paunescu, melodia Copacii fara padure, ce va ramane in memoria iubitorilor de folk cel mai reprezentativ cantec al sau.

A colaborat cu Adrian Paunescu la publicatiile pe care acesta le scotea, „Totusi iubirea” si „Vremea”, ajungand chiar sa tehnoredacteze cartile poetului si a ajuns sa cunoasca tot ceea ce tine de facerea unei carti, a unei reviste. Impreuna cu Paunescu, a scos un album de autor, cu versurile poetului si muzica ei. In aceasta perioada, traieste o frumoasa poveste de dragoste alaturi de Andrei Paunescu, fiul poetului.

Tot in perioada colaborarii la publicatiile lui Paunescu, Tatiana ii cunoaste pe Romulus si Ileana Vulpescu. Astfel, artista a tehnoredactat romanul Ilenei Vulpescu, „Arta compromisului”. De altfe, Romulus si Ileana Vulpescu vor deveni „parintii mei din Bucuresti”, asa cum ii numea chiar Tatiana.

In 1999 apare primul ei material discografic oficial – caseta intitulata Singuratate.

Prima manifestare a unei tumori periculoase a fost in 1996. In 2001, Tatiana afla de revenirea bolii, iar in 2004, medicii ii mai dau cinci luni de trait. Insa ea s-a luptat cu cancerul de col uterin mai bine de cinci ani, mergand la sedinte de chimioterapie, internandu-se, operandu-se si urmand tratamente medicamentoase.

In 2003 apare primul ei disc de autor – Treisprezece clipe, continand evident 13 piese.

Pe 18 octombrie 2007, casa de discuri Electrecord editeaza un dublu-CD Tatiana Stepa, intitulat chiar Copacii fara padure. Pe el apare si un vechi cantec din Valea Jiului (cantat si in 1929), intitulat Imnul Minerilor.

De asemenea, Jurnalul National ii dedica Tatianei Albumul de Colectie din 25 august 2008, pe care apare melodia „Ruga la Marea Neagra”, una din piesele scrise pe versuri proprii.

Tatiana Stepa a fost invitata anual in cadrul festivalurilor de muzica folk din tara precum Om Bun, Folk You, Folkfest, Bistrita, Targu Jiu, Baia Mare, Galati, Sighisoara etc. A avut spectacole atat pe scenele romanesti, cat si pe scenele din Italia, Franta, Republica Moldova, Germania si Bulgaria. Si-a compus propriile versuri, dar a interpretat piese si pe versurile unor poeti din literatura universala si romana, precum Esenin, Federico Garcia Lorca, Lucian Blaga, Elena Farago, Adrian Paunescu sau Camelia Radulian.

Pe 31 iulie 2009, Tatiana Stepa a sustinut un recital pe scena festivalului „Folk you” din Vama Veche, concert pe care toti cei prezenti l-au aplaudat in picioare, rasplatind efortul urias al artistei de a fi pe scena, desi starea ei de sanatate era precara. A fost, practic, cantecul de lebada al artistei.

Pe data de 4 august 2009, artista a fost internata de urgenta, intr-o stare foarte grava. S-a impus o interventie chirurgicala de urgenta, insa gravitatea bolii combinata cu organismul ei slabit au dus la decesul Tatianei, vineri, 7 august. Trupul ei neinsufletit a fost inmormantat pe Aleea Artistilor, in cimintirul Bellu.

Ultimele doua discuri ce poartă numele Tatianei au aparut postum. Unul dintre ele a fost lansat de catre Jurnalul National – Album de Colectie (editia 100) – dublu CD, pe 14 septembrie 2009, iar al doilea, Cântec pentru prieteni, in data de 15 decembrie 2009, in cadrul Festivalului de Folk „Om Bun”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.