A fost descoperită o planetă despre care oamenii de ştiinţă cred că ar putea susţine viaţa, aflată la 117 ani-lumină de Pământ

Astronomii din Marea Britanie susţin că au descoperit o planetă despre care cred că ar putea susţine viaţa şi care orbitează în jurul unei stele aflate la 117 ani-lumină distanţă de Pământ, informează BBC.

Planeta care ar putea fi locuibilă recent descoperită se află la 117 ani-lumină de noi.

Steaua în jurul căreia orbitează respectiva planetă este o „pitică albă”, practic o stea de dimensiune medie (aproximativ cât Soarele nostru) aflată „pe moarte”, adică în ultima sa fază a evoluţiei.

În cazul în care descoperirea oamenilor de ştiinţă englezi s-ar confirma, ar fi pentru prima oară când s-ar identifica o planetă locuibilă care orbitează în jurul unei stele pitice albe.

Planeta a fost detectată în aşa-numită „zonă locuibilă” sau „zona Goldilocks” , care reprezintă distanţa ideală faţă de o stea în care un astfel de corp ceresc poate susţine apă lichidă la suprafaţa sa.

Planeta descoperită de astronomi se află la o distanţă de 60 de ori mai mică faţă de steaua proprie, comparativ cu Pământul. Spre deosebire de o stea mare, care, atunci când „moare”, devine ceea în ştiinţă e cunoscut sub denumirea de gaură neagră, stelele mici devin pitice albe după ce îşi epuizează întregul combustibil nuclear.

Conform NASA, galaxia noastră, Calea Lactee, ar avea cel puţin 300 de milioane de planete pe care s-ar putea locui.

NASA a declarat că acest număr este o aproximare conservatoare și „ar putea fi mult mai multe”.

În Calea Lactee există între 100-400 de miliarde de stele, conform estimărilor NASA. Fiecare dintre acestea găzduiește probabil cel puțin o planetă, ceea ce înseamnă că există miliarde de planete și doar câteva mii au fost descoperite până acum. În plus, o mulțime de factori influențează dacă o planetă poate susține viața, inclusiv atmosfera și compoziția sa chimică.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.