Mimosa pudica

mimosaPlantele au inaltime cuprinsa intre 10 – 15 cm.

Ghiveciul standard are diametrul de 5.5cm si intaltimea de 5 cm.

Substratul din ghiveciul standard este MP BIOvitsol si ofera o nutritie pe o perioada de 1 luna de zile de la achizitionarea plantei.

Recomandarea noastra este ca in acest interval sa mutati Mimosa intr-un ghiveci de marime optima care sa-i permita cresterea si dezvoltarea radacinilor. Puteti alege din gama noastra speciala de soluri si ghivece.

Ingrijire

Mimosa pudica este o planta foarte usor de mentinut si ingrijit atata timp cat vom respecta 4 cerinte simple: lumina, temperatura apa si solul.

Lumina


Mimosa pudica este o planta care iubeste lumina iar pozitionarea ei optima este in semi-soare.

Locurile cele mai bune fiind la pervazul unei ferestre sau terase.

Mimosa nu trebuie pozitionata direct in lumina solara, deoarece riscam sa i se arda frunzele.


Temperatura


 

Mimosa pudica este la origine brazilianca iar acest lucru inseamna ca iubeste caldura, 30 de grade + nefiind o problema pentru ea. Frigul si temperaturile sub 20 de grade sunt fatale.

Pe timpul iernii este recomandata o temperatura de 25 degrade.

Apa


Apa este unul dinte elementele preferate ale Mimosei. Solul trebuie sa fie in permanenta umed si sa nu permitem uscarea acestuia.

In functie de locul unde vom aseza Mimosa, udarea ei se va face o data la o zi sau la doua zile. Daca o vom pozitiona in semi-soare o putem uda o data la doua zile iar daca o pozitionam in soare o vom uda zilnic sau o data la o zi.

Udarea se va face cu cantitati mici de apa.

Apa cu care se va uda Mimosa trebuie sa fie o apa primenita, lasata peste noapte in recipientele de udare. Nu este bine sa udam Mimosa cu apa de la robinet care nu a fost lasata peste noapte la primenit sau cu apa dura, calcaroasa. In cazul in care ne aflam in zone unde apa este dura, calcaroasa, udarea Mimosei trebuie facuta cu apa de ploaie, apa plata sau BIOvitaqua.

Daca se intampla sa lipsiti o perioada mai lunga de timp, puteti lasa Mimosa la cineva care sa o poata uda sau o puteti aseza intr-o farfurie mai mare cu apa de unde aceasta se va putea hidrata la discretie (acest lucru este posibil numai daca ghiveciul are gauri).

Solul


Mimosa nu este o planta pofticioasa, dar ca orice planta, pentru a se dezvolta in conditii optime, are nevoie de un sol pur, bogat si complet in nutrienti.

Problema cu majoritatea solurilor pe baza de pamant si turba din comert este urmatoarea: Acestea nu includ gama completa si optima de nutrienti pentru cresterea plantelor, prezinta impuritati, seminte ale altor plante si oua ale daunatorilor, in special oua de melci.

Din aceasta cauza am dezvoltat un sol selectat si conceput special pentru plantele din sp.Mimosa pudica. Acesta va oferii o nutritie completa pe o lunga perioada de timp (2 ani) si va indica cu usurinta prezenta umiditatii in sol.

Avand un pH neutru si suprafete netede, compozitia acestui sol nu poate afecta radacinile d.p.d.v. chimic si fizic iar Mimosa se va simtii perfect in noul ghiveci chiar din prima zi.

Recomandam acest sol atunci cand cumparati o Mimosa sau cand doriti sa ii schimbati ghiveciul cu unul mai frumos sau mai mare.

Intrebari frecvente

 • De ce se misca mimosa?

Ca si mecanism, cercetatorii nu au descoperit inca procesul exact prin care se produce miscarea Mimosei si, lucreaza in continuare pentru elucidarea acestui mister, insa scopul miscarii este acela de aparare. Practic, miscarea este procesul ei de aparare in fata pradatorilor. Insectele si animalele erbivore considera miscarea Mimosei cel putin ciudata si devin speriate, astfel renuntand sa o mai consume.

 • Dupa cat timp se deschide mimosa din momentul in care a fost atinsa?

Mimosa revine la starea initiala dupa aproximativ 10 minute din momentul in care a fost atinsa.

 • De la ce vine numele de Mimosa pudica?

Mimosa = a mima, aluzie la faptul ca frunzele sunt senzitive din greaca).
pudica = timid, retras (latina).

 • Unde este cel mai bine sa asezam mimosa?

Pozitionarea optima a Mimosei este in semi-soare, de preferabil la pervazul interior al unei ferestre. Din experienta am observat ca rezista si in umbra dar nu totala. Daca o pozitionam in soare direct riscam sa i se arda frunzele.

 • La ce temperaturi minime si maxime rezista Mimosa?

Mimosa este originara din Brazilia si poate suporta temperaturi de +30 ºC insa nu tolereaza temperaturi scazute, minimul fiind de 20 ºC. Pe timpul iernii temperatura optima este de 25 ºC.
Temperaturile scazute o fac sa isi inchida frunzele si pot fi fatale.

 • Cat de mare trebuie sa fie ghiveciul mimosei?

O dimensiune optima pentru ghiveciul Mimosei este un recipient cu diametrul de 10-15cm si inaltimea de 10-15cm. Daca ghiveciul este mai mare acest lucru nu constituie o problema.

 • Cat rezista mimosa in ghiveciul standard?

Mimosa poate rezista in ghiveciul standar aproape o luna de zile. Recomandarea noastra este sa ii cumparati si sa o mutati intr-un ghiveci optim intr-un timp cat mai scurt de la achizitionarea ei.

 • Mimosa are nevoie de fertilizanti?

Nu, daca optam pentru plantarea cu BIOvitsol, care ofera o nutritie completa pe o periada de 2 ani.

 • Dupa cat timp trebuie schimbat substratul mimosei?

In functie de marimea ghiveciului si alegerea substratului, intervalul de timp poate varia de la 2 pana la 4 ani.

 • Cat de des se uda mimosa, cum si cu ce fel de apa?

In functie de pozitionarea ei, ghiveciul si temperatura ambientala, udarea Mimosei se face o data pe zi sau la 2-3 zile.
Regula de aur este sa nu lasam niciodata solul Mimosei sa se usuce, acesta trebuie sa fie in permanenta umed!
Apa cu care udam Mimosa trebuie sa fie o apa primenita si moale. Niciodata sa nu udam Mimosa cu apa direct de la robinet sau cu apa dura.
Daca stati intr-o zona cu apa dura udati Mimosa cu apa plata sau cu apa de ploaie.

 • De ce este atat de importanta apa pentru mimosa?

Mimosa consuma multa apa in momentul miscarii ei si de aceea are nevoie de cantitati suficiente de apa. Daca apa este dura, acest proces este ingreunat si poate provoca ingalbenirea frunzelor (putem sa ne inchipuim exemplul dat de producatorii de masini de spalat in lupta depunerii de calcar pe tevi). Daca apa este direct de la robinet, aceasta contine clor si poate vatama radacinile Mimosei.

 • Cat de mare creste mimosa?

Mimosa poate creste pana la aproape 60 de cm in inaltime. Dupa aproape un an sau chiar si mai devreme, aceasta incepe se se ramifice cu noi crengute de la baza.

 • Cand infloreste Mimosa?

Inflorirea Mimose incepe Vara si dureaza pana in toamna. Florile sunt de culoare mov cu forma sferica si absolut superbe. Florile Mimosei nu dureaza decat o zi insa aceasta infloreste zilnic cu minim 3-4 flori.

 • Cat traieste mimosa?

Mimoza traieste atata timp cat vom avea grija de ea.

 • Mimosa doarme?

Da. In fiecare seara Mimosa isi inchide frunzele si „doarme” pana in zorii zilei.

 • Mimosa este toxica pentru animalele de casa si om?

Mimosa pudica nu este toxica pentru oameni si animale dar contine in cantitati infime un alcaloid numit mimosin care este folosit in neutralizarea veninului de cobre.
Alcaloizii sunt substante organice, de origine vegetala, care sunt folosite in doze mici ca medicament.

 • Mimosa este carnivora, prinde insecte si le mananca?

Nu, Mimosa nu este o planta carnivora.

 • Ce fac daca plec in vacanta fara Mimosa?

Daca plecati in vacanta fara Mimosa, aveti 2 posibilitati:

 1. Lasati la sau pe cineva sa va ude Mimosa;
 2. Optati pentru un ghiveci cu o farfurie mare pe care o umpleti complet cu apa sau orice strategie prin care puteti sa ii oferiti o rezerva de apa pe o lunga perioada te timp.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.