BNR reduce dobânda de politică monetară la 2,25% pe an

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis, miercuri, reducerea dobânzii de politică monetară de la 2,5% la 2,25% pe an, începând cu data de 5 februarie, potrivit unui comunicat al BNR transmis AGERPRES.BNR

De asemenea, Banca Centrală a decis îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/-2 puncte procentuale de la +/-2,25 pp, gestionarea adecvată a lichidității din sistemul bancar și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii.

‘Astfel, începând cu data de 5 februarie, rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se va reduce la 4,25% pe an de la 4,75%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 0,25%’, se precizează în comunicatul BNR.

Potrivit BNR, pe baza datelor disponibile în prezent, deciziile vizează asigurarea stabilității prețurilor pe termen mediu, într-o manieră care să sprijine creșterea economică, inclusiv prin refacerea încrederii și revigorarea sustenabilă a activității de creditare.

CA al BNR reiterează că implementarea consecventă a unui mix adecvat de politici macroeconomice și accelerarea reformelor structurale în linie cu prevederile acordurilor de finanțare externă, alături de un proces sustenabil de intermediere financiară și o remunerare adecvată a depozitelor bancare, sunt esențiale pentru consolidarea economiei românești și întărirea rezistenței acesteia la șocuri externe.

Banca Națională reafirmă că utilizarea și dozarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune, în condițiile monitorizării atente a evoluțiilor interne și ale mediului economic internațional, sunt de natură să asigure îndeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu, precum și menținerea stabilității financiare.

Tot miercuri, CA al BNR a analizat și aprobat Raportul trimestrial asupra inflației, document care va fi prezentat pe 9 februarie 2015.

Potrivit băncii centrale, analiza celor mai recente date statistice relevă continuarea scăderii ratei anuale a inflației și plasarea ei la valori inferioare celor prognozate și sub limita de jos a intervalului țintei staționare de inflație, ca urmare a accentuării declinului prețurilor volatile și a inflației tot mai scăzute pe piețele externe, suprapuse persistenței deficitului de cerere agregată și continuării ajustării descendente a anticipațiilor inflaționiste.

„Rata anuală a inflației a coborât la nivelul de 0,83% în luna decembrie 2014 de la 1,26% în luna noiembrie 2014. În luna decembrie 2014, rata medie anuală a inflației s-a menținut la nivelul 1,1%, iar rata medie anuală a inflației determinată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum — indicator relevant pentru evaluarea procesului de convergență cu Uniunea Europeană — s-a plasat la nivelul de 1,4%, similar lunii anterioare”, informează documentul citat.

În ceea ce privește sectorul real, arată BNR, indicatorii pe termen scurt din lunile octombrie și noiembrie 2014 semnalează continuarea traiectoriei pozitive a economiei în trimestrul IV, atât volumul producției industriale, cât și cel al comerțului cu amănuntul și al lucrărilor de construcții înregistrând variații trimestriale pozitive și în accelerare față de media trimestrului III. În același timp, evoluția deficitului de cont curent al balanței de plăți sugerează consolidarea sustenabilității poziției externe.

Potrivit comunicatului, împrumuturile în monedă națională și-au accelerat ritmul anual de creștere în termeni reali, în condițiile propagării reducerilor succesive ale ratei dobânzii de politică monetară asupra ratelor dobânzilor la creditele noi acordate companiilor și populației, favorizată inclusiv de relaxarea condițiilor lichidității de pe piața monetară.

„În ceea ce privește volumul total al creditului acordat sectorului privat, acesta a continuat să fie afectat de accentuarea contracției stocului de credite în valută, precum și de intensificarea operațiunilor de eliminare a creditelor neperformante din bilanțurile instituțiilor de credit. Toate aceste tendințe contribuie la îmbunătățirea transmisiei politicii monetare”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.