13 aspecte de verificat la achiziţionarea unei maşini second-hand

V-aţi stabilit un buget şi sunteţi gata să investiţi bani într-o maşină la mâna a doua, dar achiziţionarea unui model second-hand nu e chiar floare la ureche. Iată 13 puncte pe care trebuie să le aveţi în vedere pentru a nu fi păcăliţi de samsarii de maşini rulate.masina_second_hand

Pentru că achiziţionarea unui model second-hand poate da bătăi de cap multora, ne-am gândit că nu ar strica o listă care să puncteze câteva aspecte vitale de luat în seamă înainte de a bate palma. Deşi suntem convinşi că mulţi dintre voi ştiţi deja câteva din sfaturile de mai jos (majoritatea fiind logice şi de bun-simţ), o reîmprospătare a memoriei nu strică niciodată.

1. Verificaţi cu atenţie starea generală a maşinii: inspectaţi caroseria la lumină bună, nu într-un garaj întunecat, unde eventualele zgârieturi şi defecte nu sunt foarte vizibile. De asemenea, asiguraţi-vă că evaluaţi o caroserie uscată, deoarece apa poate ascunde eventualele imperfecţiuni. Nu uitaţi nici de portiere şi de capota motorului şi a portbagajului, aşa că verificaţi temeinic dacă acestea se închid corect.

2. Evacuarea: există o diferenţă între sunetul unei evacuări sport şi cel al unei evacuări defecte. Aşadar, mare atenţie când examinaţi sistemul de evacuare, însă nu vă limitaţi doar la o evaluare statică. Cereţi celui care vinde maşina să pornească motorul, pentru a vă asigura că maşina pe care doriţi să o cumpăraţi nu va afuma totul pe o rază de doi kilometri.

3. Anvelopele: gradul de uzură al anvelopelor vă poate indica felul în care a fost folosită maşina sau eventuale defecte ale suspensiei sau probleme cu geometria. Puteţi negocia o scădere de preţ dacă anvelopele sunt într-o stare deplorabilă. În acelaşi timp, nu uitaţi să examinaţi şi roata de rezervă. Nu vă lăsaţi păcăliţi de aspectul de „nou” obţinut de samsari după ce au uns anvelopele cu Cola, verificaţi data fabricaţiei acestora.

4. Cureaua de distribuţie: evident, o componentă extrem de importantă, despre care ar trebui să ştiţi când, unde şi în ce condiţii a fost înlocuită.

5. Lichidele. Nu cei doi litri pe care trebuie să îi consumaţi zilnic, ci lichidul de frână şi uleiul. Întrebaţi când au fost schimbate ultima dată şi cereţi dovada în acest sens.

6. Cheile. Cheia principală este funcţională? Există şi o cheie de rezervă? Atenţie mare dacă nu există a doua cheie, e posibil ca maşina să fie furată.

7. Componentele ajustabile electric: oglinzile, scaunele şi geamurile ar trebui să funcţioneze fără probleme. Se înţelege de la sine, dar mulţi nu le testează şi apoi au surprize.

8. Luaţi cu voi un mecanic care să facă verificarea maşinii. Patru ochi văd mai bine decât doi, plus că unii meseriaşi fie sunt leneşi fie tind să termine în grabă ce au de făcut şi sar peste anumite etape. Aşadar, fiţi atenţi şi semnalaţi orice vi se pare în neregulă.

9. Motorul. Dacă daţi mulţi bani pe maşina în cauză, cereţi o evaluare într-un service şi verificaţi şi puterea motorului. Este esenţial ca puterea acestuia să fie în apropierea valorii indicate în talonul maşinii. De asemenea, aruncaţi un ochi sub capotă şi verificaţi gradul de curăţenie al motorului şi cereţi celui care vinde maşină să vă permită un mini test-drive pentru a detecta eventualele probleme.

10. Testaţi maşina în condiţii reale, pe şosea: verificaţi răspunsul direcţiei, al pedalei de frână şi al celei de acceleraţie, precum şi felul în care funcţionează ambreiajul şi transmisia. Ciuliţi urechea la eventualele sunete produse de trenul de rulare şi semnalaţi orice vi se pare suspect celui care vinde maşina.

11. Vânzătorul. Încercaţi pe cât posibil să aflaţi mai multe despre identitatea şi ocupaţia celui care vă vinde maşina, precum şi felul în care a intrat în posesia maşinii. Dacă aveţi dubii în privinţa acestui sfat, vă spunem un sigur lucru: samsar.

12. Nu luaţi decizii impulsive. Oricât de mult v-ar surâde un model pe care în sfârşit l-aţi găsit disponibil second-hand, nu vă aruncaţi cu capul înainte şi analizaţi bine situaţia înainte de a lua o hotărâre pripită pe care o puteţi regreta mai târziu.

13. Întreţinerea şi documentaţia. Este evident şi imperios necesar ca maşina să prezinte acte în regulă, însă un istoric al reviziilor şi al reparaţiilor aduse vehiculului cântăresc aproape la fel de mult în luarea unei decizii finale. Verificarea numărului real de kilometri parcurşi nici nu ar mai trebui menţionat

sursa

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.