Cum pot fi copiii „prinşi cu minciuna“: 6 semne care dezvăluie lipsa de sinceritate a celor mici

Minciuna copiilor, indiferent cât de mică este, semnalează necesitatea intervenţiei părinţilor. Pentru a corecta acest obicei, adulţii trebuie mai întâi să înveţe să citească cele mai importante semne care dezvăluie lipsa de sinceritate a celor mici.minciuna

Una dintre cele mai grele părţi în „meseria“ de părinte este momentul în care copilul minte. Cu toate că minciuna este o parte normală a copilariei, este important ca părinţii să corecteze obiceiurile proaste care s-ar putea perpetua în viaţa de adult. Uşor de zis, dar greu de făcut. La copiii mai mici este, de multe ori, evident când nu spun adevărul. Îţi poţi da seama uşor când un copil dă vina pe sora/fratele lui (sau chiar pe câine) pentru ceva ce el a făcut. Însă, la copiii mai mari tehnicile pot fi mai avansate, ceea ce face mai dificil procesul de a-i prinde în flagrant.

Cel mai adesea, modul în care părintele abordează obiceiul copiilor de a minţi va determina comportamentul acestora în viitor. Specialiştii oferă părinţilor câteva tehnici pentru a deveni un „detector de minciuni uman“, amintind câteva dintre cele mai importante semne care dezvăluie lipsa de sinceritate a celor mici:

Evitarea contactului vizual

Unul dintre semnele clasice ale minciunii, la oamenii de toate vârstele, este evitarea contactului vizual. Cel mai adesea, aceştia se vor simţi ruşinaţi de ce au făcut şi îţi vor evita privirea, scrieromper.com.

Privirea fixă

În timp ce evitarea contactului vizual denotă un sentiment de ruşine şi jenă, copiii mai mari ştiu că au nevoie ca povestea lor să fie credibilă, aşa că se vor uita drept în ochii tăi. Cu toate că această „tehnică“ este destul de avansată pentru cei mai mulţi copii mici, poate fi un gest întâlnit la vârsta adolescenţei.

Nu sunt consecvenţi

Inconsecvenţa poveştii lor este un alt semn sigur că ceva nu este în regulă. Terapeuţii au remarcat că la copiii mici, poveştile lungi sunt un semn normal al imaginaţiei, însă atunci când copiii mai mari se pierd în prea multe detalii, este clar că au fost prinşi cu minciuna, ei încearcând să devină cât mai credibili.

Sunt nervoşi

Nervozitatea sau mişcările zvăpăiate sunt un alt semn care indică o minciună. În cazul în care copilul se teme de reacţia părintelui, această reacţie ar putea fi chiar mai pronunţată.

Îşi ating faţa sau fac alte gesturi specifice

Copiii anxioşi pot face mai multe gesturi care să-i trădeze atunci când spun o minciună. Fie că îşi ating faţa, îşi muşcă buzele sau alte gesturi specifice momentelor în care se simt tensionaţi, părinţii pot citi uşor lipsa lor de sinceritate.

Se ascund

Aceasta este o altă manevră clasică pentru copiii care nu doresc să fie prinşi. Cu toţii cunoaştem comportamentul fraţilor mai mari, care fură suzeta mezinului şi se asund. Ştiu că nu au voie să facă acest lucru, aşa că fug într-un dulap sau sub o pătură, pentru a nu fi văzuţi.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.