Câtă cafeină conţine o ceaşcă de ceai negru, verde sau alb. Care tip se mai numeşte şi „şampania ceaiurilor“

Ceaiul este cea mai consumată băutură din lume, după apă. Procedeele instituite după recoltare influenţează conţinutul de cafeină şi catechine. Cafeina are un efect energizant, în timp ce catechinele sunt responsabile de acţiunea antioxidantă a ceaiuluiceai cofeina

Ceaiul se obţine din fierberea frunzelor de camelia sinensis (planta de ceai) sau camelia assamica. După recoltare, frunzele sunt fie uscate, fie supuse fermentării (oxidării). Aceste procedee influenţează conţinutul băuturii în cafeină (teină) şi catechine.

„Prima (cafeina) are cunoscutul efect energizant, în timp ce catechinele explică acţiunea antioxidantă a ceaiului, mai crescută în cazul celor nefermentate (verde şi alb)“, se arată în Abecedarul de nutriţie, semnat de medicul nutriţionist Nicolae Hâncu.

Care sunt caracteristicile principale ale ceaiurilor consumate în România

Ceaiul negru

Este fermentat, oxidat, conţine între 25 şi 100 mg de cafeină la cană. Are însă o acţiune antioxidantă redusă. Varietăţile cele mai folosite sunt: Assam – un ceai puternic; Darjeeling, moderat şi savuros, denumit şi şampania ceaiurilor; Earl grey are tărie moderată, cu aromă de bergamotă; English breakfast – un ceai puternic.

Ceaiul verde

Este nefermentat. Conţine între 8 şi 16 mg de cafeină la cană. Are o acţiune antioxidantă puternică. Varietăţile cele mai folosite sunt: Sencha, ceaiul clasic japonez; diferite sortimente de ceai verde chinezesc.

Ceaiul alb

Este nefermentat. Conţine 1 mg de cafeină la cană. Are cea mai putenică acţiune antioxidantă şi este originar din China.

Recomandări pentru consum

Ceaiurile puternice, cu un consum crescut de cafeină sunt recmandate maximum 1-2 căni pe zi, dimineaţa, la micul dejun.

Ceaiurile negre de tărie moderată se recomandă în prima parte a zilei – 1-2 căni.

Ceaiul verde poate fi consumat oricând – 2-3 căni pe zi.

Ceaiul alb este un excelent antioxidant, fiind practic fără cafeină, dar o sursă bună de lichide. Sunt recomandate 3-4 căni pe zi.

Beneficiile consumului de ceai:

Ceaiurile sunt surse de lichide necalorigene şi acţionează ca un stimulent psihomotor moderat.  Acţiunea sa antioxidantă a fost asociată cu efectele anticancerigene, reducerea nivelului colesterolului, prevenirea hipertensiunii arteriale şi a bolilor cardiovasculare, stimularea sistemului imunitar. Prin aportul său de fier şi znc, ceaiul verde este recomandat mai ales gravidelor.

Infuzia (se mai numeşte şi tisană) se obţine prin fierberea anumitor plante (dar nu ceai) şi are diferite caracteristici ca de exemplu:

Muşeţelul are proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, analgezice, antihistaminice

Menta stimulează secreţia gastrică şi biliară, are efecte antispastice

Teiul are efecte sedative

Sunătoarea are acţiune antiseptică şi vasodilatatoare

Cozile de cireşe au efect diuretic şi antiinflamator

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.