Coada calului, leacul care ne scapă de transpiraţia abundentă a picioarelor

În medicina populară, coada calului este o plantă apreciată din vechi timpuri, graţie multiplelor beneficii pe care le are asupra sanătăţii.picioare

Recunoscută în special pentru calităţile sale tămăduitoare în ceea ce priveşte afecţiunile renale, coada-calului este bogată în minerale ce consolidează oasele şi dinţii. Această plantă medicinală este folosită ca antiseptic, antimicrobian, antiinflamator, diuretic şi cicratrizant.

În volumul „Sănătate din Farmacia Domnului”, Maria Treben susţine că în caz de cistită ori pentru tratarea durerilor cauzate de spasmul muscular, „nu există remediu mai bun decât o infuzie de coada calului, ai cărei vapori sunt lăsaţi să acţioneze asupra vezicii”. Planta face minuni şi în caz de nisip la rinichi ori calculi renali, dacă bolnavul face băi fierbinţi de şezut şi bea ceai de coada calului.

De asemenea, este un remediu excelent pentru transpiraţia abundentă a picioarelor. Maria Treben recomandă pentru asta o frecţie cu o tinctură preparată după următoarea reţetă: „Zece grame de coada-calului se lasă la macerat cu 50 de grame de rachiu natural de secară. Se lasă să stea 14 zile la soare sau altă sursă de căldură. Se agită zilnic”. Frecţia trebuie asociată cu consumul zilnic al unei ceşti de ceai de coada calului, dimineaţa pe stomacul gol, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun.

În cazul unor erupţii cutanate însoţite de mâncărimi, terapeului sugerează spălăturile şi compresele cu infuzie de coada calului. Acestea sunt benefice şi în cazul inflamaţiilor purulente ale patului unghiilor, al picioarelor cu ulcer varicos, al osteoporozei, al rănilor vechi care nu se vindecă.

Două-trei căni de ceai de coada calului pe zi ajută în caz de tuse uscată, bronşită şi febră, inhlarea vaporilor ameliorând congestia nazală. Gargara cu acest ceai este indicată în cazul amigdalelor inflamate, a ulceraţiilor de la nivelul gurii sau a sângerărilor gingiilor. Pentru a prepara o apă de gură cu această plantă se fierbe o linguriţă de coada calului uscată în circa 150 mililitri de apă timp de 7-10 minute ori se adăugă trei-patru picături de extract într-o ceaşcă de apă caldă. Cu acest lichid se face gargară de câteva ori pe zi, până la ameliorarea inflamaţie

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.