Harta durerilor de spate

Durerile de spate sunt atât de frecvente pentru că au cauze atât de variate. De ce ne doare spatele şi ce e de făcut ?Harta durerilor de spate

Dislocarea vertebrelor cervicale

Articulaţia dintre C1 şi C2 (numite atlas şi axis) permite rotirea capului. Deplasarea acestor vertebre duce la dureri locale, dureri de cap şi rigiditate.

CAUZE De obicei, este provocată de accidente auto cu frânare bruscă, dar şi de cădere sau lovirea din spate a capului.

TRATAMENT „Dacă după o lună durerile persistă după incident, mergi la doctor“, spune dr. Damon Simmons, ortoped la clinica Pall Mall din Londra. „Poţi combina în siguranţă paracetamolul cu ibuprofenul împotriva durerilor severe.“

Nerv comprimat

Coloana e alcătuită din 24 de vertebre. Dacă una din-tre ele se deplasează, e posibil ca un nerv să fie prins. În mod ciudat, durerea poate să fie resimţită în braţ sau în picior.

CAUZE Dormitul în poziţii incomode sau mişcările repetitive, ca în cazul ridicărilor sau tracţiunilor.

TRATAMENT Evită orice activitate care riscă să agraveze situaţia. Odihna în poziţie întinsă ar trebui să reducă durerile. În câteva zile ar trebui să treacă. Poţi folosi ibuprofen cu aplicare locală.

Sciatica

Numim sciatică orice durere care afectează nervul sciatic (nervul lung care merge din spatele pelvisului în picior).

CAUZE „O hernie de disc sau un muşchi lezat o pot declanşa, dar uneori nu există o cauză evidentă“, spune dr. Simmons.

TRATAMENT „Încearcă analgezice sau aplică fie o sticlă cu apă fierbinte, fie o pungă de mazăre congelată“, sugerează ortopedul. „Dacă durerea durează mai mult de şase săptămâni, îţi afectează somnul sau e însoţită de pierdere în greutate, mergi la medic.“

Gât înţepenit

Se întâmplă atunci când sunt afectate tendoanele şi muşchii de la gât şi din zona superioară a spatelui.

CAUZE Poziţie defectuoasă, căratul unui bagaj de umăr greu sau tensiune cauzată de stres.

TRATAMENT De obicei, acest tip de afecţiune trece de la sine şi poate fi ţinută sub control cu analgezi-ce ca paracetamolul, aspirina şi, în mod special, ibuprofenul care e şi antiinflamator.“

Hernie de disc

Înseamnă că discul cartilaginos dintre două vertebre s-a rupt iar gelul dinăuntru se scurge. Presiunea se mută asupra nervului sciatic cauzând furnicături şi amorţeli în picioare şi zona inferioară a spatelui.

CAUZE Vârsta sau accidentările pot fi cauzele, cu risc mai ridicat pentru grupa de vârstă 30-50 de ani.

TRATAMENT Dacă durerea e severă, medi-cul poate prescrie diazepam pentru relaxa-rea muşchilor, fizioterapie şi, în cazuri rare, intervenţie chirurgicală. Este important să rămâi activă dacă ai o hernie de disc. Exerciţiile uşoare, mersul pe jos, înotul pot să reducă durerea şi ajută la vindecare.

Stenoza lombară

Când este pusă presiune pe coloana vertebrală, impulsurile nervoase pot fi întrerupte şi poţi simţi furnicături, amorţeli, slăbiciune şi dureri, nu neapărat la spate, ci mai ales în picioare.

CAUZE Artrita sau hernia de disc.

TRATAMENT Trebuie să mergi la medic care îţi va prescrie analgezice mai puternice, fizioterapie, tratament cu steroizi injectabili sau terapii alternative, ca acupunctura sau terapia chropractică.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.