Înlocuitori naturali ai zahărului

Numeroasele semnale de alarmă pe care le trag medicii cu privire la problemele care pot apărea în urma consumului crescut de zahăr îi fac pe mulţi să se gândească la înlocuitori naturali.zahar inlocuitor

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că, în urma unor studii, s-a constatat faptul că zahărul reprezintă aproximativ 20% din alimentaţia zilelor noastre. Un procent îngrijorător, în condiţiile în care medicii recomandă ca zahărul să reprezinte doar 5% din dietă. Din cauza consumului foarte mare de zahăr, numai în România există aproape un milion de oameni cu probleme diabetice şi în jur de patru milioane de români obezi.

Un motiv ca să ne gândim la înlocuitori naturali ai zahărului îl reprezintă şi o cercetare cu un rezultat foarte îngrijorător. Un grup de cercetători francezi a ajuns la concluzia că zahărul poate crea o dependenţă mai mare decât cocaina.

Experimentul lor a fost făcut pe şoareci. Acestora li s-a administrat cocaină şi au devenit dependenţi. Apoi au primit zahăr. Ulterior, când au primit cocaină şi zahăr, dependenţa de dulce a fost mai puternică.

Trebuie să luăm în calcul înlocuitorii naturali ai zahărului şi pentru că acesta poate provoca mai multe afecţiuni. Potrivit medicilor, excesul de zahăr poate duce la hipertensiune. De asemenea, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că zahărul creşte colesterolul „rău”. Motivul este reprezentat de faptul că grăsimea de la nivelul ficatului se extinde destul rapid, iar corpul nu mai are capacitatea de a arde aceste depozite.

Zahărul are şi efect depresiv, pentru că, deşi dă o stare de euforie după ce îl consumi, pentru că eliberează rapid serotonina, hormonul fericirii, după aproximativ 30 de minute te vei simţi moleşit şi fără poftă de viaţă. Medicii mai spun şi că un consum exagerat de zahăr poate provoca Alzheimer-ul.

Înlocuitori naturali ai zahărului. Extractul de stevie nu creşte glicemia

Iată câteva alternative naturale la zahăr pe care puteţi să le luaţi în calcul atunci când gătiţi dulciuri sau îndulciţi diverse alimente:

Siropul de arţar

Se extrage din siropul arţarului de zahăr. Pe lângă faptul că e pe lista de înlocuitori naturali ai zahărului, are efecte benefice asupra organismului şi nu creşte glicemia.

Extractul de stevie

Există sun formă de pudră, granule sau lichidă şi este unul dintre cei mai buni înlocuitori naturali ai zahărului. Este mai dulce decât zahărul alb şi nu afectează glicemia. Este recomandată şi pentru diabetici.

Siropul de agave

Se obţine din seva plantei agave. Ca şi stevia, o linguriţă din acest sirop este mult mai dulce decât zahărul şi nu are efecte asupra creşterii glicemiei. Pe lângă faptul că este pe lista de înlocuitori naturali ai zahărului, trebuie ştiut şi faptul că este bogat în vitamine şi minerale.

Siropul de curmale

Este un bun înlocuitor natural al zahărului şi poate fi folosit şi la prepararea unor prăjituri. De asemenea, are efecte benefice asupra organismului pentru că are conţinut de calciu, magneziu, potasiu sau fier.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.