Secretele unui vin fiert delicios: ce nu trebuie să lipsească din aromata licoare

Vinul fiert este preferatul românilor în sezonul rece. Pentru o băutură delicioasă, trebuie să ţineţi cont de sfaturile specialiştilor.

Tipul de vin ales este crucial atunci când vrem să obţinem o băutură de calitate şi cât mai naturală.

„Vinul demisec este cel mai bun pentru fiert, fie că este roşu sau alb. Eu personal recomand să se fiarbă vin roşu, dar acesta este gustul meu. Şi cel alb poate merge foarte bine. Este ideal ca vinul să fie unul natural, făcut în casă, deoarece astfel va avea o aromă reală de struguri şi nu va conţine tot felul de chimicale. Ideal ar fi să nu adăugaţi zahăr, dar dacă totuşi vinul este prea aspru, puteţi pune o lingură sau două. Nu este însă nevoie de foarte mult zahăr, pentru că acoperă aroma vinului, iar dacă beţi prea mult, a doua zi veţi avea dureri de cap“,

spune Marian Toma, bucătar.

Chiar dacă se numeşte vin fier, vinul nu trebuie să fiarbă la propriu. „Foarte important este ca vinul să nu fie dat în fiert, adică să nu clocotească. Dacă apucă să fiarbă, se poate schimba gustul, iar aroma nu mai este una plăcută. În plus, alcoolul se evaporă. Practic, vinul se încălzeşte la o tempteratură de 80 de grade şi se ia de pe foc înainte să dea în clocot. Aşa îşi păstrează şi aroma naturală şi tăria“, mai spune specialistul.

Condimentele sunt foarte importante

Condimentele pot face diferenţa în ceea ce priveşte gustul vinului fiert.

„Nu trebuie să lipsească scorţioara. Folosiţi însă batoane, nu scorţişoară praf, pentru că praful poate tulbura vinul. Puteţi adăuga şi cuişoare, dar nu foarte multe, pentru că excesul de condimente poate da vinului un gust înţepător. În plus, se acoperă aroma naturală a vinului. Puteţi să mai folosiţi şi boabe de piper. Fructele, cum sunt portocalele şi merele, dau mereu o aromă plăcută. Le tăiaţi felii, dar nu le puneţi de la început, ci cu un minut, maximum două înainte să luaţi vinul de pe foc. Eu recomand ca, după ce veţi bea vinul, să nu mâncaţi şi fructele, pentru că mare parte din alcool se adună în ele. Sunt puse pentru aromă“,

mai spune bucătarul.

Vinul fiert este recomandat în sezonul rece, dar cu măsură. O cană de vin fiert este benefică pentru inimă sau circulaţie. De asemenea, vinul fier poate ajuta în lupta împotriva bolilor de sezon, cum sunt virozele respiratorii. Nu vă trataţi însă singuri şi, dacă sunteţi bolnavi, mergeţi mai bine la medic.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.