Specialiştii explică „răul de maşină”: de ce creierul simte că este în pericol, inducând starea de greaţă

Ameţelile, oboseala şi greaţa, stările specifice „răului de maşină” pot transforma vacanţele în adevărate coşmaruri. Specialiştii explică de ce apare această problemă şi ce semnale contradictorii sunt transmise creierului.rau-de-masina

Aflându-ne într-o maşină, tren, barca sau avion, mişcările provoacă semnale contradictorii în creier, care declanşează o reacţie similară celei care apare atunci când organismul  este otrăvit.

Dean Burnett, profesor la Universitatea din Cardiff, a declarat că sentimentul de greaţă este declamşat de creier, care crede că organismul a fost otrăvit şi are nevoie să elimine toxina prin vomă.

Efectul este cauzat de mesajele contradictorii transmise creierului de către muschi, care nu înregistrează mişcarări ale membrelor inferioare.  Pe de altă parte, urechile înregistrează sunetul mişcării.

Dr. Burnett este de părere că organismul nu a fost pregătit pentru a face faţă senzaţiei de mişcare în vehicule, când corpul înainteazăt fără a efectua mişcări în sine.

„Deci, creierul obţine mesaje mixte. Pe de o parte muşchii şi ochii spun că stăm pe loc, pe de altă parte, semnalele senzorilor de echilibru transmit că suntem în mişcare. Nu pot fi amble variante corecte, aşa că se înregistrează o neconcordanţă senzorială. Singurul lucru care poate provoca o nepotrivire senzorială este o neurotoxină sau otravă, creierului fiindu-I transmit mesajul că organismul a fost otrăvit”, explică specialistul.

Acesta a adăugat că lectura într-o maşină nu opreşte senzaţia de rău ci o amplifică. Ochii se concentrează pe un spaţiu mic, static, şi nu dă creierului nicio informaţie care să clarifice dacă organismul este în mişcare.

Sentimentul ar putea fi ameliorat prin privitul pe geamul maşinii, deoarece acest lucru demonstrează mişcarea. Puteti vedea mişcarea în sine, astfel încât se echilibrează sistemul sensorial, scrie dailymail.co.uk.

Dr. Burnett, care a dezvoltat acest subiect în cartea sa „Creier idiot”, este de părere că sistemele cognitive pot deveni mai eficiente la persoanele în vârstă, dar copiii nu fac faţă acestori dezechilibre deoarece creierele lor sunt încă în curs de dezvoltare. Nu a existat niciun motiv clar pentru care unii oameni suferă de „boala de mişcare” mai mult decât alţii, specialiştii numindu-l un „capriciu de dezvoltare”, şi precizând că existată o serie de alte aspecte ale vieţii moderne, pe care creierul nu le percepe corect şi cărora nu le face faţă

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.