Sfaturi pentru a creşte un copil mai încrezător în forţele proprii

Încrederea este unul dintre cele mai frumoase cadouri pe care un părinte i le poate oferi copilului său. Un cunoscut psiholog străin susţine că unui copil care nu are încredere în el îi va fi foarte greu să încerce lucruri noi deoarece îi va fi frică să nu îi dezamăgească pe ceilalţi sau să eşueze, notează site-ul „The Independent“.

Carl Pickhardt, psiholog şi autorul a 15 cărţi despre creşterea copilului, susţine că „inamicii încrederii în sine sunt descurajarea şi frica.“ Ca părinte este de datoria ta să îţi susţii şi să îţi încurajezi copilul când acesta se confruntă cu probleme sau sarcini mai dificile.

În continuare, psihologul oferă câteva sfaturi preţioase care vă vor ajuta să creşteţi un copil cu o mare încredere în propriile forţe.

1. Apreciază efortul depus indiferent de rezultat

Atunci când creşti este mult mai importantă călătoria decât destinaţia. Indiferent că micuţul a dat golul câştigător pentru echipa sa sau a fost stângaci în timpul jocului, ar trebui să îi apreciezi efortul. Acesta nu ar trebui să se simtă niciodată jenat pentru că a încercat. „Atunci când are în vedere atingerea unui obiectiv, faptul că încearcă din greu îi creşte mai mult încrederea de sine decât dacă ar câştiga imediat“, spune psihologul.

2. Încurajează-l să repete cât mai mult pentru a fi cât mai competent

Încurajează-ţi copilul să repete şi să persevereze în ceea ce îl interesează, dar ai grijă să nu pui prea multă presiune asupra lui.

3. Lasă-l să îşi rezolve problemele singur

Dacă faci mereu munca grea în locul copilului tău acesta nu îşi va dezvolta niciodată abilităţile şi încrederea necesare pentru a-şi putea rezolva problemele de unul singur. „Ajutorul părintelui poate diminua încrederea în sine a copilului, mai ales dacă este ajutat constant şi nu este lăsat să-şi înfrunte singur problemele“, explică psihologul. Cu alte cuvinte, mai bine copilul tău ia de câteva ori note de 7 sau 8, pentru că a învăţat şi şi-a făcut singur temele, decât să ia mereu 10, mai mult datorită ajutorului părinţilor.

4. Lasă-l să fie copilăros

Nu te aştepta ca micuţul să se comporte ca un adult: „Când copilul simte că este bine doar dacă se comportă la fel ca părinţii lui va fi descurajat de acest standard nerealist. Încercarea de a atinge aşteptări atât de mari îi poate reduce încrederea în sine.“

5. Încurajează-i curiozitatea

Câteodată, şirul de întrebări al unui copil poate fi enervant, însă ar trebui încurajat. Paul Harris, profesor la Universitatea Harvard, spunea pentru „The Guardian“ că este benefic pentru dezvoltarea copilului să pună întrebări deoarece realizează că „sunt lucruri pe care nu le ştie, că există lumi ale cunoaşterii pe care încă nu le-a vizitat.“ Adesea la şcoală observăm că acei copii care au fost obişnuiţi acasă să pună tot felul de întrebări sunt superiori colegilor lor deoarece aceştia au fost obişnuiţi să asimileze informaţii de la părinţii lor, spun cei de la „The Guardian“, iar acest lucru îi va ajuta să asimileze mai repede informaţia primită de la profesorii lor. Cu alte cuvinte, aceştia ştiu cum să înveţe mai bine şi mai repede.

6. Pune-i la încercare

Arată-i copilului tău că poate realiza obiective mici în vederea îndeplinirii unui obiectiv mai mare – precum a merge pe bicicletă fără ajutorul roţilor ajutătoare. „Părinţii le pot creşte încrederea copiilor prin faptul că le oferă acestora responsabilităţi“, subliniază psihologul.

7. Evită să faci excepţii pentru copilul tău

Tratamentul special poate comunica o lipsă de încredere. „Dreptul nu este un substitut pentru încredere“, afirmă specialistul.

8. Nu îi critica niciodată realizările

Nimic nu îţi descurajează mai tare copilul decât atunci când îi critici eforturile. Este benefic să le oferi un feedback şi anumite sugestii, dar nu le spune niciodată că au făcut o treabă proastă. Dacă copilul tău este speriat de eşec deoarece ştie că tu te vei supăra pe el şi vei fi dezamăgit, este foarte posibil ca acesta să nu încerce lucruri noi. „De cele mai multe ori, critica părinţilor le reduce copiilor încrederea de sine şi motivaţia“, mai spune Pickhardt.

9. Când greşeşte, abordează situaţia astfel încât acesta să înveţe ceva de pe urma acesteia

„Atunci când copii învaţă din greşeli reuşesc să îşi îmbunătăţească stima de sine“, spune psihologul. Acest lucru se întâmplă doar atunci când părintele vede greşelile ca pe o oportunitatea de a îi învăţa ceva. Nu fi prea protector cu copilul tău. Permite-i acestuia să greşească din când în când şi învaţă-l cum să procedeze data viitoare. Psihologul spune că părinţii ar trebui să vadă aceste momente ca pe o oportunitate în care să le explice copiilor că nu trebuie să se teamă de eşec.

10. Oferă-i noi experienţe

Pickhardt spune că părinţii au responsabilitatea de „a creşte experienţele de viaţă ale copilului astfel încât acesta să fie încrezător atunci când este pus în situaţii noi.“ Atunci când îţi expui copilul unor noi experienţe, va învăţa că oricât de diferite şi de înspăimântătoare pot părea lucrurile el le poate face faţă.

11. Învaţă-l cât mai multe lucruri

Tu eşti eroul copilului tău cel puţin până acesta devine adolescent, aşa că foloseşte această putere şi învaţă-l cum să gândească, cum să se comporte şi cum să vorbească. Încearcă să îi dai un exemplu bun. Psihologul spune că dacă acesta te vede pe tine reuşind, va avea mai multă încredere că şi el poate face acelaşi lucru.

12. Nu îi spune atunci când îţi faci griji pentru el

Îngrijorarea părintească poate fi interpretată de copil ca o lipsă de încredere. Psihologul spune că „atunci când tu dai dovadă de încredere ca părinte, acest lucru îi generează încredere şi copilului.“

13. Laudă-l atunci când are de-a face cu o problemă

Viaţa nu este corectă, iar orice copil va trebui să înveţe acest lucru la un moment dat. Pickhardt spune că atunci când aceştia se confruntă cu anumite greutăţi este bine să le evidenţiezi faptul că luptându-se vor deveni mai puternici. Este important să îi reaminteşti copilului că drumul către succes este presărat şi cu multe eşecuri.

14. Oferă-i sprijinul şi suportul tău, dar nu exagera

Ajutându-l prea mult îi poţi reduce capacitatea de a se descurca singur. „Ar trebui ca mai întâi să îl lăsăm să se descurce singur şi abia apoi să intervenim, acest lucru le va creşte stima de sine“, mai spune psihologul.

15. Laudă-l atunci când încearcă ceva nou

Indiferent că încearcă să intre în echipa de basketball sau vrea să se dea pentru prima dată într-un roller coaster, Pickhardt spune că copilul ar trebui lăudat de fiecare dată când încearcă ceva nou. „Confortul apare atunci când eşti familiarizat cu ceva, curajul este necesar pentru a încerca lucruri noi şi diferite“, adaugă psihologul.

16. Nu îl lăsa să petreacă prea mult timp pe internet

Nu îi permite copilului tău să se ascundă în spatele unui ecran. În schimb, ar trebui să îl încurajezi să interacţioneze şi să lege prietenii cu oamenii din lumea reală. „Încrederea de sine în lumea virtuală (de asemenea importantă) nu este acelaşi lucru cu încrederea de sine de care trebuie să dai dovadă în lumea reală“, spune psihologul.

17. Este bine să fii autoritar, dar nu extrem de strict

Atunci când părinţii sunt prea stricţi pot afecta stima de sine a copilului. Psihologul subliniază că „dependenţa de a ţi se spune mereu ce trebuie să faci îl poate face pe copil să nu mai fie îndrăzneţ.“

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.