ABSTINENTA

Riscurile unui contact sexual neprotejat te pot speria, mai ales atunci cand te gandesti sa iti incepi viata sexuala!

In multe ocazii, tinerii sunt presati sa isi inceapa viata sexuala de catre prieteni sau media si chiar daca avem impresia ca toata lumea face sex, ei bine, ideea este ca nu toata lumea face sex! Numerosi tineri si adulti nu sunt pregatiti inca sa isi inceapa viata sexuala si asteapta cel mai potrivit moment, situatie care este cat se poate de ok! Nu ar trebui niciodata sa te simti presat/a sa iti incepi viata sexuala de nimeni si nimic. Daca totusi te simti presat/a, atunci ar fi bine sa vorbesti cu cineva despre aceasta situatie, un parinte sau un frate/o sora mai mare, ca sa intelegi care ar trebui sa fie pasul urmator pentru a rezolva aceasta situatie.abstinenta

Abstinenta este diferita de la individ la individ. Fie ca vorbim despre valorile pe care familia ta ti le-a transmis sau despre faptul ca nu vrei sa te infectezi cu vreo infectie cu transmitere sexuala, abstinenta ramane cel mai eficient mod de a te proteja. Abstinenta sexuala (abtinerea de la orice forma de sex: oral, vaginal sau anal) este 100% eficienta in prevenirea transmiterii infectiilor cu transmitere sexuala sau a sarcinilor nedorite. Chiar daca ti-ai inceput viata sexuala, nu inseamna ca acum va trebui sa faci sex la nesfarsit. Poti sa devii abstinent oricand doresti!

Sa stii ca nu toti cei care sunt intr-o relatie fac si sex. Poti sa fii intim si sa iti arati afectiunea si in alte moduri in afara de sex si anume prin faptul ca va tineti de mana pe strada, va sarutati, va imbratisati, ca cuibariti unul in bratele celuilalt etc. Indiferent de modurile in care alegi sa iti petreci timpul cu partenerul sau partenera ta, daca decizi ca esti gata sa mergi la urmatorul nivel, ar fi bine sa te informezi in legatura cu toate riscurile asociate inceperii vietii sexuale, mai ales in situatia in care nu se foloseste cate un prezervativ la fiecare contact sexual, si sa incerci sa te protejezi de aceste riscuri.

Indiferent de ce vei alege sa faci, asigura-te ca vei fi in siguranta si sanatos/sanatoasa. Incearca sa iti amintesti atunci cand iti incepi viata sexuala ca folosirea unui prezervativ la fiecare contact sexual te protejeaza atat de infiectii cu transmitere sexuala, cat si de o sarcina nedorita.

ATENTIE!: Abstinenta sexuala in sine nu are nici un risc, nu produce efecte negative asupra sanatatii. Abstinenta sexuala este inofensiva atunci cand este practicata cu moderatie. “Riscurile de sanatate pe termen lung ale femeilor abstinente sexual nu decurg ca o consecinta directa a abstinentei in sine, ci mai degraba din faptul ca unele femei abstinente nu au copii si nu utilizeaza contraceptive orale. Sarcina si contraceptivele orale reduc expunerea unei femei la estrogenii propriii din cursul ciclului menstrual.” (1) Specialistii mai vorbesc despre riscuri legate de o scurtare a periodei de intrare la menopauza pentru femeile abstinente sexual sau de o atrofiere a vaginului pentru cele care au intrat la menopauza si nu mai au contacte sexuale.

“Perioada de abstinenta fortata poate duce la barbati la tulburari de ejaculare (ejaculare prematura) si a altor dificultati sexuale. Lipsa prelungita de sex, de asemenea, poate avea efecte negative asupra activitatii mentale si fizice, stare de spirit, productivitate etc.” (2)

“Oamenii se stiinta sunt de parere ca teoria freudiana potrivit careia nu putem trai fara sex nu are nici un fundament, caci efectele abstinentei difera de la individ la individ. In vreme ce unii pot trai linistiti canalizandu-si atentia si energie in alte directii, altii devin extrem de nervosi si deprimati”. (3)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.