De ce e bine să faci sex

Stresul şi durerile dispar. Caloriile se fac scrum. Gripa şi infarctul te ocolesc. Te simţi mai puternic. De toate acestea poţi beneficia simplu, plăcut şi ieftin, făcînd sex cel puţin de două ori pe săptămînă, aşa cum recomandă sexologii de pretutindeni. Iată zece motive care ar trebui să te trimită rapid la treabă.relatii-sexuale

1. ELIMINĂ STRESUL.
Unul dintre marile beneficii pe care activitatea sexuală îl oferă este eliminarea stresului, potrivit certătorilor din Scoţia. Un studiu iniţiat pe 46 de persoane, publicat în Biological Psychology Journal, arată că voluntarii care fac sex în mod constant sunt mai puţin stresaţi atunci cînd efectuează unele activităţi în public sau fac operaţii aritmetice fără calculator sau hîrtie şi creion. Alt studiu publicat în aceeaşi revistă demonstrează că raporturile sexuale frecvente sunt asociate cu scăderea tensiunii arteriale diastolice. Ceea ce este foarte important în condiţiile în care hipertensiunea arterială poate provoca leziuni la nivelul arterelor, inimii şi rinichilor şi poate duce la apariţia aterosclerozei şi a accidentului vascular cerebral.

2. PREVINE GRIPA. Două partide de sex săptămînal pot contribui la creşterea nivelul anticorpilor IgA (proteină imunoglobulină care protejează corpul de răceli şi infecţii). Cercetătorii de la Universitatea Wilkes, Pennsylvania, au descoperit că persoanele care fac sex o dată sau de două ori pe săptămînă au un nivel mai ridicat al imunoglobulinei A, comparativ cu persoanele inactive din punct de vedere sexual. Acelaşi studiu a mai stabilit că voluntarii care făceau sex de 3-4 ori pe săptămînă nu beneficiau de o creştere a imunităţii. Totuşi, chiar în cazul acestora, riscul de a răci era cu 30% mai mic în comparaţie cu cel înregistrat la cei care nu făceau sex deloc.

3. ARDE CALORIILE. 30 de minute de sex ne scapă de 200 de calorii. Poate că nu sună prea atractiv, însă gîndiţi-vă că trei partide de sex, pe săptămînă, ajută la eliminarea a 600 de calorii. Potrivit specialiştilor, în privinţa consumului caloric o partidă de sex de 30 de minute este echivalentă cu a alerga un kilometru. Concluzia: “Sexul este o modalitate eficientă de a slăbi”, spune Patti Britton, sexolog, preşedintele Asociaţiei Americane a Educatorilor, Consilierilor şi Terapeuţilor.

4. ŢINE LA DISTANŢĂ INFARCTUL. Dacă faceţi sex săptămînal sunteţi protejat de accidentul vascular cerebral. Acelaşi lucru este valabil chiar dacă aţi trecut de prima tinereţe, spun sexologii britanici. Pentru a-şi susţine afirmaţia, ei aduc argumente dintr-un studiu publicat în revista de Epidemiologie şi Sănătatea Comunităţii, editată de Asociaţia Medicală Britanică. Studiul a constat în monitorizarea a 914 bărbaţi, timp de 20 de ani. Potrivit acestui studiu, o partidă de sex, de două ori pe săptămînă, înjumătăţeşte riscul unui infarct miocardic. Atenţie! Bărbaţii care fac sex o dată pe lună nu se bucură de protecţie în faţa acestei boli.
5. CREŞTE ÎNCREDEREA ÎN SINE. Acest motiv este unul dintre cele 237 pentru care oamenii fac sex, afirmă cercetătorii de la Universitatea din Texas, într-un studiu publicat în revista Academiei Internaţionale de Cercetare asupra Sexului. Gina Odgen, terapeut sexual în Cambridge, Massachusetts, spune că persoanele care au o părere foarte bună despre ele sunt persoane care fac sex aproape zilnic.

6. “SUDEAZĂ” RELAŢIA DE CUPLU. Actul sexual şi orgasmele cresc nivelul hormonului oxitocină, numit hormonul iubirii, contribuind la consolidarea relaţiei de cuplu. Descoperirea aparţine oamenilor de ştiinţă de la Universităţile Pittsburgh şi Carolina de Nord, după ce au monitorizat 59 de femei. Se pare că o importanţă deosebită o are şi comportamentul partenerului inclusiv după consumarea actului sexual. Astfel, cu cît contactul fizic este mai intens, cu atît partenerii beneficiază de o cantitate mai mare
de oxitocină.

7. ATENUAREA DURERILOR. Un nivel crescut al oxitocinei influenţează secreţia de endorfine, substanţe naturale care au efecte similare cu cele ale morfinei administrate pentru calmarea durerilor. Dacă durerile de cap, cele articulare sau cele premenstruale dispar ca prin minune după o partidă de sex, atunci să ştiţi că efectul aparţine oxitocinelor. O cercetare publicată în Buletinul de Medicină şi Biologie Experimentală al Academiei de Ştiinţe Medicale din Rusia pe 48 de voluntari a scos la iveală că rezistenţa în faţa durerii a crescut cu peste 50% în cazul celor care au inhalat vapori de oxitocină, după care au fost înţepaţi în deget.

8. REDUCE RISCUL CANCERULUI DE PROSTATĂ. Ejaculările frecvente, în special la tinereţe, reduc semnificativ riscul apariţiei cancerului de prostată, în următorii 20 de ani de viaţă, susţin cercetătorii australieni, într-un studiu publicat în Jurnalul Britanic de Urologie Internaţională. Potrivit acestora, bărbaţii care ejaculează de cel puţin cinci ori săptămînal au un risc cu 30% mai scăzut de a suferi de cancer de prostată. Un alt sudiu, apărut în revista Asociaţiei Medicale Americane (AMA), spune acelaşi lucru: cel puţin 21 de ejaculări pe lună sunt asociate cu un risc scăzut de cancer de prostată, în comparaţie cu 5-7 ejaculări pe lună.

9. SEXUL ÎNTĂREŞTE MUŞCHII VAGINALI. Pentru asta, femeile trebuie să combine partidele de sex cu exerciţiile Kegel. Acestea vă ajută să ajungeţi mai repede la orgasm şi să îl simţiţi mai intens. Indicate iniţial femeilor care au probleme cu micţiunea, exerciţiile Kegel s-au dovedit ulterior benefice şi pentru viaţa sexuală. Iată cum se fac aceste exerciţii: indiferent dacă staţi jos sau în picioare, încercaţi să contractaţi muşchii pelvini, pe care i-aţi folosi pentru a opri urinarea. O dată ce aţi reuşit acest lucru, aceşti muşchi trebuie ţinuţi încordaţi timp de 3 secunde şi apoi relaxaţi pentru alte 3 secunde. Repetaţi exerciţiul de 10 ori, cel puţin de trei ori pe zi.

10. ALUNGĂ INSOMNIA. Oxitocinele eliberate în timpul orgasmului ne scapă de stres şi ne asigură un somn liniştit. Şi asta pentru că, după orgasm, se instalează o stare de relaxare care ia în stăpînire pentru mai mult timp întregul organism.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.