Dorinta de a face sex

Indiferent de varsta, ne punem mereu intrebari legate de sex:
De cate ori este normal sa fac sex?
De ce simt nevoia sa fac sex cat mai des?
De ce iubita mea nu vrea sa facem sex zilnic? etc.

In primul rand, ar trebui sa pornim de la a stabili faptul ca normalul este un termen foarte relativ. Adica? Pai, ceea ce inseamna normal pentru o persoana, poate insemna anormal pentru alta. Respectiv, nu este nimic in neregula sa nu simti nevoia de a face sex zilnic, la fel cum este perfect normal sa faci sex zilnic. Spre exemplu, nu toata lumea mananca 3 mese pe zi, asa cum este considerat normal, intrucat fiecare persoana este unica si fiecare corp, metabolism, functioneaza cumva diferit, personalizat. Faptul ca nu mananci 3 mese pe zi pentru ca organismul tau are nevoie de mai putin, nu te face anormal.

Multi baieti “reclama’’ faptul ca partenerele lor nu simt nevoia de a face sex zilnic, sau la fel de des ca ei. Multi dintre ei considera ca au o problema, sau ca sunt frigide. Nu stiu insa cati dintre ei cunosc ce inseamna de fapt frigiditatea. Hai sa lamurim acest aspect.

Frigiditatea se refera la lipsa placerii sexuale in timpul unui act sexual. Faptul ca nu simte nevoia sa faca sex la fel de des ca si partenerul, nu o face pe o persoana frigida. Una dintre cauzele frecvente ale frigiditatii o reprezinta un eveniment de natura sexuala traumatizant din trecut precum un viol (chiar si conjugal), primul contact sexual dureros, un avort sau teama exacerbata de o sarcina nedorita. Alte probleme psihologice care duc la frigiditate sunt complexele pe care multe femei le au din cauza corpului, nesiguranta cauzata de lipsa de experienta sau o educatie foarte stricta in copilarie care catalogheaza sexul ca o simpla datorie conjugala in scopul procrearii.

De asemenea, frigiditatea poate aparea intr-o relatie si din cauza partenerului care se concentreaza doar pe propria placere si din cauza lipsei comunicarii. Problemele de cuplu, familie, scoala,  job pot inhiba si ele dorinta sexuala  a femeii, dar si a barbatului.

Asadar, frigiditatea nu se refera la numarul de acte sexuale, ci la aspecte ce tin de partea emotionala si psihologica a unei persoane.

De asemenea, lipsa dorintei sexuale poate fi un semnal pe care organismul ni-l da si nu ar trebui ignorat. In cazul lipsei totale de dorinta sexuala, vorbim de probleme ce tin de partea medicala, respectiv partea hormonala. Aici, intervine medicul endocrinolog, care in urma unor analize poate stabili daca exista disfunctii la nivel hormonal si poate recomanda un tratament.

Insa, daca eliminam aceste cauze, si ne referim doar la frecventa actelor sexuale si dorinta de a face sex, trebuie sa avem in vedere faptul ca suntem diferiti, si avem nevoi diferite. De asemenea, trebuie sa avem in vedere si varsta, care are un mare aport in exprimarea dorintei sexuale.

In viata unei persoane, activitatea sexuala este fluctuanta. Perioada pubertatii, este cea in care se produc cele mai multe schimbari hormonale, perturband intr-o mai mare sau mai mica masura orgasnismul unei persoane. Este perfect normal ca inceputul vietii sexuale sa fie bogata in dorinta de a experimenta, de a-ti descoperi corpul, de a te indragosti, etc. Odata cu trecerea anilor, dorinta sexuala scade din intensitate, fara in a dispare. Orice disfunctie in viata sexuala ar trebui investigata, tratata cu maxima seriozitate, intrucat poate afecta viata unei persoane atat din punct de vedere medical, cat si din punct de vedere emotional, afectiv.

Sunt femeile diferite de barbati? Nu exista un raspuns clar de DA sau NU. Insa, de-a lungul timpului s-au facut diverse studii,cercetari care sa ne raspunda la aceasta intrebare. Raspunsurile sunt la fel de complexe, intrucat nu se poate stabili cu certitudine daca exista diferente clar si care sunt acelea. Putem doar sa ne referim la faptul ca la barbat, o erectie este suficienta pentru a avea un raport sexual. Din motive fiziologice evidente, dispozitia femeii de a se implica in­­­­­­tr-un act sexual nu este atat de „me­­­­­­­­­­­canica” si ostentativa. Femeii ii este necesara crearea unui climat erotic pentru a se simti excitata. De altfel, dorinta barbatilor este mai curand pulsionala, adica vine din interior, in timp ce dorinta femeilor este mai curand provocata de cheful si excitatia celuilalt, de un mediu favorabil, de relaxarea provenita din siguranta si sentimentele pe care le are fata de partener.

Ca o concluzie, atat fetele, cat si baietii ar trebui sa inteleaga ca:

–  dorinta sexuala este ceva ce tine de fiecare persoana  fiind o particularitate care nu are reguli.

– nu toata lumea simte la fel si nu este nimic in neregula daca nu simtim la fel.

– odata inceputa viata sexuala este necesar sa iti iei toate masurile de protectie impotriva infectiilor cu transmitere sexuala sau a unei sarcini nedorite.

– a fi abstinent este o alegere proprie si nu este anormala.

– a nu-ti dori sa faci sex zilnic nu te face anormal, frigida sau ciudat/a.

– nu trebuie sa faci ceva din ceea ce nu iti doresti doar pentru ca partenerul/partenera iti spune ca este  ’normal’.

– daca simti ca ceva nu este in regula, nu amana si mergi la medic.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.