Cum să păstrăm fructele de sezon mai mult timp: secretul gemurilor fără zahăr

Suntem în plin sezon de fructe delicioase şi foarte îndrăgite atât de cei mici, cât şi de cei mari. Fructele apărute acum sunt pline de nutrienţi, de vitamina C, atât de necesară organismului nostru, de antioxidanţi şi aşa mai departegem-fara-zahar

Din păcate, aceste mici delicii ţin doar câteva săptămâni. Cum am putea face să ne bucurăm de gustul lor excepţional şi în restul anului ne spune nutriţionistul arădean, Alexandra Olteanu. Aceasta arată că răspunsul al întrebarea cum să le păstrăm este simplu şi anume făcând compoturi şi dulceţuri.

„Problema care se ridică este conţinutul mare de zahăr, dar şi conservanţi pe care acestea le conţin datorită reţetelor folosite. Ce să facă atunci persoanele cu diabet, cei ce sunt la dietă sau cei care doresc să se menţină? Ar fi variante de reţete de gem sau dulceaţă fără zahăr şi conservanţi? Răspunsul e da, sunt, însă atunci e foarte importantă tehnica. În primul rand, fructele trebuie să fie în stare bună, coapte bine şi sănătoase. Ele trebuie curăţate şi spălate bine înainte de a fi folosite”, spune Alexandra Olteanu.

Aceasta mai declară că cea mai bună variantă e magiunul, pentru că nu se foloseşte adaos de zahăr, ci doar zahărul conţinut în mod normal de fructe. Se fierbe într-o perioadă mai lungă, deci necesită timp pentru a-l prepara, însă are beneficiul de a putea fi consumat şi de cei care trebuie să urmeze un regim sărac în zaharuri. Se poate face magiun de prune, de căpşuni şi caise.

„O altă variantă ar fi folosirea de îndulcitori naturali, fără calorii. Se poate folosi eritriolul cu ştevie sau alţi îndulcitori pe bază de ştevie sau gelifiant green sugar. Compoturile nu sunt recomandate decât cele făcute proaspete fără adaos de zahăr, aspirine şi alte tipuri de conservanţi”, mai adaugă Alexandra.

Reţetă de gem de căpşuni fără zahăr

Timp de pregătire: 00:05 ore

Timp de gătire: 00:25 ore Timp total: 00:30 ore

Numar porţii: 1 borcan

Grad de dificultate: uşor

  • Ingrediente: 500 de grame de căpşuni spălate şi curăţate de codiţă
  • zeama de la 1/2 de lămâie
  • 300 de ml. de suc de mere natural, fără adaus de zahăr Preparare:

Preparare: Conform site-ului http://www.retetecalamama.ro/ reţeta este următoarea: „Precizez încă o dată ca din ingredientele de mai sus mi-a rezultat atâta gem cât să umplu un borcan de 370 de mililitri şi încă 2 linguri pentru degustare. Dacă se doreşte să se pregătească mai mult gem, se măreşte proporţional cu intenţiile fiecaruia cantitatea ingredientelor.capsune-gem

1. Căpsunile spălate şi curăţate de codiţă le-am pus într-un castronel, le-am stropit cu zeama de la 1/2 de lămâie şi le-am acoperit cu apă rece. Am considerat că lămâia va ajuta atât la păstrarea unui colorit frumos al fructelor, preîntampinând oxidarea, şi le va face şi ceva mai ferme.

2. Sucul de mere l-am pus într-o craticioară şi l-am fiert până a scăzut mai mult de jumătate.

3. Am pus peste sucul de mere redus căpşunile bine scurse de apă cu lămâie.

4. În scurt timp, a început să se formeze spuma, ca la orice gem, pe care am îndepartat-o cu grijă. Am fiert gemul până a scăzut la jumătate, dacă se doreşte o consistentă mai fermă se pot pasa o parte din fructe, dar tineţi cont că e un gem de căpşuni, capşunile conţin pectină şi aceasta vă ajută cu ceva la îngroşare, chiar daca gemul nu conţine zahăr“.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.