Sos de Maioneza

Ingrediente:
4 galbenusuri: 2 crude, 2 fierte tari
1/2 lingurita de sare
1/2 lingurita zahar
zeama de la jumatate de lamaie
2 lingurite mustar clasic
ulei cat cuprinde

 

Mod de preparare:

  1. Intr-un bol punem galbenusul crud. Pentru incepatori e mai usor sa se foloseasca in plus un galbenus fiert, fiindca scade riscul de a se „taia” maioneza.
  2. Adaugam mustarul si amestecam bine cu o lingura de lemn pana se omogenizeaza. Daca folositi si un galbenus fiert trebuie sa frecati pana acesta se sfarma de tot, sa nu aiba cocoloase.
  3. Incepem sa punem ulei, cate putin, timp in care amestecam continuu in galbenus. Uleiul se picura incet. Pentru incepatori, cel mai bine e sa puna uleiul intr-un vas alaturat si sa puna cate o lingurita pe rand. Se amesteca bine dupa fiecare lingurita pana nu se mai vede uleiul si abia apoi se trece la urmatoarea lingurita.
  4. Cand maioneza incepe sa devina consistenta, se poate adauga mai mult ulei. Astfel, cam dupa ce ati pus 20 lingurite de ulei puteti incepe sa adaugati restul de ulei cu o lingura. Respectati aceleasi reguli: amestecati neincetat si adaugati urmatoarea lingura de ulei doar cand anterioara este incorporata de tot.
    * daca la final vi se pare ca ati avea nevoie de mai multa maioneza, puteti adauga o lingura de apa in ea ca sa se inmoaie, apoi sa mai adaugati ulei pana redevine consistenta. Astfel veti „inmulti” un pic maioneza.
  5. Dupa ce faceti de 2-3 ori maioneza nu va mai fi nevoie sa folositi lingurita si lingura pentru a doza uleiul, veti turna direct din sticla, fiindca deja veti putea estima ochiometric cantitatea de ulei.
  6. Daca totusi se taie maioneza (risul e mai mare la inceput, pana incepe sa capete consistenta) adaugati inca o lingurita de mustar in maioneza si amestecati rapid pana maioneza isi revine.
  7. La sfarsit, cand ati incorporat tot uleiul, adaugati sare si eventual un strop de suc de lamaie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.