Când vom ajunge să avem zile de 25 de ore și de ce

Ne-am gândit cu toții ce am face dacă ziua ar avea 25 de ore, iar viitorul s-ar putea să ne răspundă la o asemenea întrebare.

Schimbările despre care vorbim sunt unele ce vor avea loc pe termen foarte lung, dar sunt o certitudine. Un studiu asupra mareelor arată că există un efect de frânare mareică, ce contribuie la zile mai lungi. Diferența este insesizabilă pentru oameni, deoarece ziua devine mai lungă cu 1,8 miimi de secundă, în fiecare secol.

Deplasarea apei în timpul mareelor are un efect de frecare asupra Pământului. Pe măsură ce ziua de 25 de ore va deveni o realitate, și Luna se va îndepărta de Pământ, de asemenea. Această îndepărtare deja se petrece, având în vedere că orbita Lunii crește cu 4 centimetri pe an.

Cercetătorii de la Durham University și de la Nautiacal Alamanc Office din Marea Britanie, au colectat date din trecutul eclipselor și al altor evenimente celeste, între 720 î.e.n și 2015, pentru a realiza aceste calcule.

Având în vedere că o eclipsă de soare se produce într-o zonă mică, dar bine definită a Pământului, cercetătorii s-au folosit de astfel de date pentru a măsura rotația din trecut, dar și din prezent, a planetei. Analiza eclipselor din antichitate, dar și ale poziției Lunii pe cer, începând cu anul 1600, au contribuit semnificativ la măsurătorile efectuate, arată theguardian.com.

Astfel, s-a dovedit că ziua devine cu 1,8 miimi de secundă mai lungă, la fiecare 100 de ani. Cu alte cuvinte, ziua de 25 de ore va deveni o realitate în aproximativ 200 de milioane de ani. Dacă va mai fi cineva pe aici, respectivii vor avea mai mult timp pentru a fi productivi, sau nu.

Măsurătorile au arătat și că rotația Pământului a variat de-a lungul timpului, în funcție de schimbări petrecute după ultima glaciațiune, dar și de schimbări petrecute în nucleul planetei, de exemplu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.