Cum arată o zi în cel mai friguros loc de pe Pământ, unde temperatura este de -50 de grade Celsius

Cel mai friguros loc de pe Pământ. O localitate din Republica Rusă Yacutia este cunoscută în lume drept „Polul Frigului“. Temperatura medie în luna ianuarie este de minus 50 de grade Celsius aici, iar primăvara durează numai o lună.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în localitatea Oymyakon, din Yacutia, a fost de minus 71,2 grade Celsius şi este considerată cel mai friguros loc de pe Pământ.

627x0

Ironic, numele localităţii s-ar traduce prin „apa care nu îngheaţă“, deşi dacă arunci apă fierbinte, aceasta îngheaţă în aer. Ea se numeşte astfel datorită unui izvor de apă termală aflat în apropiere.

În Oymyakon, cel mai friguros loc de pe Pământ, trăiesc nu mai mult de 500 de oameni, iar carnea de ren, de cal şi peştele sunt alimentele de bază aici.

Un singur magazin alimentează întreaga populaţie, iar şcoala (singura) se închide numai atunci când temepartura ajunge la -52 de grade Celsius.

Cel mai friguros loc de pe pământ. Cum supravieţuiesc oamenii aici

627x01În primul rând, cu haine foarte groase. „Îmbrăcatul poate dura între 8 şi 10 minute. Eu port o cămaşă, un pulover subţire, o haină groasă cu puf de gâscă (pe care am dat în jur de 1.000 de dolari, aşa că trebuie să o port cel puţin iarna aceasta), o pereche de pantaloni din lână, pantaloni obişnuiţi, cizme de iarnă din blană de reni, pălărie de piele cu o căptuşeală de lână călduroasă şi mănuşi din piele. Doamnele preferă haine mari de blană, căciuli din blană, cizme înalte din piele de ren. Tinerilor le plac gecile moderne, ei sunt mai preocupaţi de aspect decât de hainele călduroase“, a povestit jurnalistul Bolot Bochkarev, din Yacutia, pe site-ul askyakutia.com.646x4042

Locuitorii celui mai friguros loc de pe Pământ petrec cea mai mare parte a iernii în casă, iar copiii intră în contact cu aerul rece doar atât cât intră şi ies din casă către şcoală. În zilele foarte friguroase, oamenii îşi lasă acasă maşinile personale şi călătoresc cu mijloacele de transport în comun, care nu au fost niciodată oprite din circulaţie, în ciuda temperaturilor foarte scăzute.

Durata unei zile poate varia de la trei ore în decembrie la 21 de ore pe timpul verii, care începe la jumătatea lunii iunie şi ia sfârşit la jumătatea lunii august. Singura zi de primăvară este mai, când au loc inundaţii de obicei, iar anotimpul rece durează din octombrie până în aprilie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.