Trei lucruri care ar putea aduce Sfarsitul Lumii

Lumea așa cum o știm noi astăzi este, în realitate, o construcție destul de șubredă. Aceasta se poate schimba din temelii dacă anumite inovații ale științei, care acum există mai mult în laboratoare s-ar extinde pe scară largă.

inteligenta-artificiala

Doi experți din mediul științific au pus cap la cap eventualele cauze care ar putea duce la dispariția existenței umane pe acest pământ. Este vorba despre Stuart Armstrong de la Institutul pentru Viitorul Umanității de la Universitatea Oxford și Dennis Pamlin de la Fundația Provocărilor Globale.

Vă prezentăm cele mai importante trei riscuri la adresa omenirii evidențiate de aceștia. Întrebat care sunt șansele ca unul dintre aceastea să se întâmple, Armstrong a declarat pentru „Financial Times”: „A pune pericolul de dispariție (a rasei umane –n.r.) sub 5% ar fi un procent cu mult prea încrezător”.

  1. Inteligența articială. Probabil că ai auzit deja de acest lucru. „Însă, nimeni nu știe dacă există un risc real ca inteligența extremă a mașinilor să ia controlul asupra întregii lumi și să-i zdrobească pe oamenii care le stau în cale”, notează Times. Probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este cuprinsă între 0% și 10%.
  1. Biologia sintetică. „Ingineria genetică a unor noi super-organisme ar putea fi extrem de benefică pentru omenire. Dar acest lucru ar putea fi și o greșeală oribilă”, spun experții citați. Probabilitatea este de 0,01%.
  1. Nanotehnologia. „Procesul de fabricare ultraprecisă la nivel atomic ar putea crea materiale noi cu proprietăți minunate, dar acestea ar putea fi, de asemenea, utilizate în producția unor noi arme înfricoșătoare”. Probabilitatea este de 0,01%.

„Ideea că ne confruntăm cu o serie de provocări globale care amenință însăși baza civilizației noastre de la începutul secolului al XXI-lea este deja acceptată în rândurile comunității științifice și se studiază la în cadrul unor universități de top. Dar nu există încă nicio abordare coordonată pentru a înfrunta acest grup de provocări și pentru a le transformă în oportunități”, scriu în raport Armstrong și Pamlin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.