Cine a inventat: Birja (1834)

Birja era o trăsură uşoară, închisă, cu două locuri, trasă de un cal. Prima dată a circulat în Liverpool în anii 1830, dar în ultimele decenii ale secolului ale XlX-lea a ajuns să fie larg utilizată ca taxi în multe oraşe occidentale.

Cea mai distinctivă trăsătură a ei era, probabil, bancheta înaltă pentru birjar din spatele vehiculului; birjarul vorbea cu pasagerii printr-o trapă din acoperişul trăsurii. Cei doi pasageri intrau prin faţă printr-o uşă pliantă şi se aşezau unul lângă altul pe o banchetă poziţionată deasupra osiei unice a trăsurii.

Birja şi-a primit numele în limba engleză – hansom – după inventatorul ei, Joseph Hansom, care a brevetat-o în 1834. Iniţial, a fost numită -trăsura de siguranţă Hansom, fiind concepută ca un mijloc de transport rapid, dar sigur, caracteristică realizată prin coborârea centrului de greutate.

Designul era îndrăzneţ, original, rafinat şi extrem de practic. Având o singură osie şi o singură pereche de roţi, birja putea întoarce pe loc, ceea ce o făcea extrem de manevrabilă pe străzile aglomerate ale Londrei. Chiar şi aşa, birja nu era foarte uşor de condus.

Birja a avut în Londra de la jumătatea secolului al XlX-lea o accepţie la fel de largă ca taxiul astăzi. A înlocuit trăsura de piaţă ca vehicul închiriat în Londra.

Era apreciată din cauză că era rapidă şi putea scăpa relativ uşor din ambuteiajele londoneze. În plus, putea fi trasă de un singur cal, fiind astfel semnificativ mai ieftină decât o trăsură mai mare pe patru roţi. După ce i s-au instalat aparate mecanice cu ceas pentru măsurarea costului călătoriei, denumirea i s-a schimbat din „birjă” în „taxi”.

Birja nu a circulat doar la Londra, ci a fost adoptată şi de alte oraşe europene precum Berlin, Paris şi St. Petersburg. Câteva decenii mai târziu a fost exportată în America, unde a fost larg utilizată în New York.

Birja a ajuns până la Cairo, Sydney şi Hong Kong. Şi-a păstrat popularitatea până în anii 1920, când a fost surclasată de vehiculele cu motor şi sistemele mai sigure de transport în comun, de genul metroului londonez.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.