Cine a inventat: Cutia de conserve (1810)

Neguțătorul englez Peter Durand a inventat cutia de conserve în 1810 și a primit un patent pentru ea în acel an. În 1813, John Hall și Bryan Dorkin au deschis prima fabrică de cutii de conserve, în Anglia.

La început procesul de fabricație era lent, dar s-a dezvoltat până în 1846, când Henry Evans a inventat o mașină care producea cutii de conserve cu viteza de una pe minut, de zece ori mai rapid decât până atunci.

Primele cutii de  conserve erau făcute din tablă groasă, așa că nu puteau fi deschise decât cu ajutorul unui ciocan. Apoi s-a experimentat cu metal din ce în ce mai subțire și s-a constatat că era la fel de eficient în conservarea alimentelor. Cutiile mai subțiri puteau fi deschise mai ușor, cu deschizătoare speciale.

Primul desfăcător de conserve a fost inventat de Ezra Warner, din Waterbury, Connecticut, în 1858, și trupele americane l-au folosit în timpul Războiului Civil.

În 1866 a fost inventat un alt gen de deschizător, cu cheiță, de către J. Osterhoudt. Este modelul folosit încă pentru deschiderea conservelor de sardele.

Genul de deschizător folosit astăzi în majoritatea gospodăriilor, cel cu o rolă tăietoare rotită în jurul marginii conservei, a fost inventat de William Lyman în 1870. O versiune electrică a acestui tip de desfăcător a fost produsă în 1931.

În secolul al XIX-lea, intenția era să se păstreze hrana proaspătă închizând-o într-un recipient absolut etanș. Cutia de conserve a fost o soluție de mare succes în acest sens.

În 1935 s-au folosit pentru prima dată cutii din tablă pentru păstrarea prospețimii băuturilor. Prima bere la cutie, Krueger Cream Alle, a fost vândută în acel an în Richmond, Virginia.

În zilele dinaintea apariției frigiderelor casnice, hrana conservată era indispensabilă. Fiecare gospodărie din lumea occidentală își ticsea cămara cu hrană conservată: fructe, pește, carne la cutie.

Înainte de refrigerare, singura formă prin care carnea de vită argentiniană putea ajunge la consumatorii nord-americani și europeni era cea de conservă. Refrigerarea a făcut conservarea la cutie oarecum superfluă, dar există o inerție a pieței și, desigur, conservele pot fi depozitate în afara frigiderului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.