Cine a inventat: Electromagnetul

Electromagnetul este un dispozitiv în care se generează magnetism de către un curent electric.

Electromagnetul a fost inventat de William Sturgeon (1783-1850), fizician și autodidact englez. Sturgeon s-a născut la Whittington, în Lancashire, a făcut ucenicie la un cizmar, după care, în 1802, s- a înrolat în armată.

William Sturgeon a învățat singur matematică și fizică și, în cele din urmă, în 1824, a devenit lector științific la Colegiul Militar Regal din Addiscombe, în Surrey.

În 1825, Sturgeon a prezentat primul electromagnet. Dispozitivul  consta dintr-o bucată de fier în formă de potcoavă, în jurul căreia erau înfășurate lejer câteva spire de sârmă. Când bobina era străbătută de un curent electric, se magnetiza; când curentul era interrupt, bobina se demagnetiza.

Trei ani mai târziu a construit solenoidul, a cărui teorie fusese avnsată de Ampere. În 1836 a fondat jurnalul Analele electricității și în același an a inventat un galvanometru.

Posibilitățile de utilizare a unui magnet care putea fi cuplat și decuplat erau evidente, atât pentru Sturgeon, cât și pentru toți cei care au văzut demonstrația. Cuplat, electromagnetul putea ridica o bucată de fier. Decuplat, îi dădea drumul.

Electromagnetul lui Sturgeon era relativ slab, dar prezenta un potențial important. A marcat începutul perioadei în care electricitatea a putut fi folosită pentru reglarea și controlul mașinilor. De asemenea, a pus bazele comunicațiilor electronice la scară mare.

La cinci ani după ce William Sturgeon inventa electromagnetul,  un American pe nume Joseph Henry a construit un electromagnet mai puternic. Acesta arăta potențialul invenției lui Sturgeon pentru comunicațiile la mare distanță.

Henry a trimis un curent de-a lungul unei sârme lungi de o milă, activând un electromagnet care a produs bătaia unui clopot. Experimentul a marcat nașterea telegrafului electric.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.