Cine a inventat: Lampa minerului (1815)

Lampa minerului a fost inventată în 1815 de sir Humphry Davy.

În 1798, s-a angajat ca asistent al dr. Beddoes într-un nou institut de cercetare pneumatică din Bristol. În numai câţiva ani, Davy şi-a câştigat propria reputaţie de savant în urma experimentelor sale cu gazele. A devenit dependent de gazul ilariant, spunând că avea toate avantajele alcoolului şi niciunul din dezavantajele lui; şi-a vătămat vederea într-o experienţă de laborator şi a fost la un pas de moarte după ce a inhalat un gaz nou descoperit. După aceea şi-a luat o vacanţă şi a plecat la Penzance.

În 1803, a devenit membru al Societăţii Regale şi, mai târziu, preşedintele acesteia. A fost făcut cavaler în 1812, a ţinut o prelegere de rămas bun la institutul Regal, s-a însurat cu o văduvă bogată şi a plecat într-o vacanţă lungă în Europa. Această vacanţă a fost, probabil, lucrul cel mai remarcabil dintre toate: să te hotărăşti să faci turul Europei în toiul Războaielor Napoleoniene. De fapt, era atât de celebru, încât a putut obţine o dispensă de la Napoleon pentru a întreprinde călătoria.

Sir Humphry Davy a revenit în Anglia în 1815 şi a fost întrebat dacă ar putea proiecta o lampă pentru mineri. Cererea venea în urma unui accident deosebit de grav petrecut în 1812 într-o mină de cărbune de la Felling, lângă Sunderland.

Minerii lucrau în secolul al XVIII-lea exclusiv la lumina flăcării descoperite, la fel ca în minele de cremene din Sussex din vremea Neoliticului sau în minele de cupru din nordul Ţării Galilor, în Epoca Bronzului. Cărbunii emanau gaz.

Muncitorii din minele de carbune erau expuşi celui mai mare pericol din cauza exploziilor provocate de acumulările de gaze de mină (în special gaz metan). Aprinderea acestor gaze provocau numeroase accidente, adeseori fatale, în minele e cărbune.

Deflagraţia de la mina Felling ucisese 92 de bărbaţi şi impunea necesitatea folosirii unor lămpi mai sigure în mine.

Soluţia lui Davy la problema furnizării de lumină în minele în care puteau exista gaze inflamabile a fost simplă şi elegantă, iar Davy a găsit-o foarte rapid. A conceput o lanternă cilindrică simplă, uşor de purtat, înaltă de 20 de centimetri. Proiectul se baza pe principiul simplu potrivit căruia o substanţă putea să fie aprinsă numai dacă era încinsă a la un anumit punct specific; dacă se putea preveni această încălzire, combustia nu avea cum să aibă loc.

Davy a închis complet flacăra în interiorul lămpii cu o plasă fină de cupru. Plasa permitea intrarea aerului necesar alimentării flăcării cu oxigen, dar menţinea temperatura stratului înconjurător de aer sub punctul de combustie al metanului.

Lampa a fost testată cu succes în mina de cărbuni Hebburn în 1816 şi a fost adoptată ca echipament standard în industria britanică a extracţiei cărbunilor. Mai târziu, lămpii lui Davy i-au fost aduse îmbunătăţiri minore. I s-au adăugat încuietori speciale pentru ca lampa să nu se poată desface accidental. Datorită faptului că numai oxigenul putea întreţine flacăra, excesul de dioxid de carbon neinflamabil şi totuşi periculos dintr-o mină stingea lampa. Minerii au înţeles repede că, din acest motiv, lampa lui Davy era un bun detector de dioxid de carbon. De aceea îşi aşezau adeseori lămpile în apropierea nivelului solului în galerii, în locurile în care se putea aduna dioxid de carbon. Astfel, lampa avea o utilitate dublă. Astăzi există alte dispozitive pentru detectarea gazelor, iar iluminatul se face electric, dar invenţia lui Davy a transformat viaţa profesională a minerilor pentru restul secolului al XlX-lea.

Mobilul lui Davy a fost în întregime filantropic. A vrut ca oricine să profite de această nouă lampă de siguranţă. Probabil că a scos brevetul de invenţie numai pentru a împiedica obţinerea şi exploatarea lui comercială de către altcineva; patentarea invenţiilor nu are un singur motiv.

După această invenţie de un succes răsunător, Davy a fost făcut baronet (în 1818) şi apoi preşedinte al Societăţii Regale.

Lampa lui Davy este una dintre acele invenţii excepţionale care rezultă dintr-o viziune strălucită şi o înţelegere perfectă a problemei care trebuie rezolvata. Sir Humphry a venit cu soluţia unei probleme serioase inventând un dispozitiv simplu din punct de vedere tehnic, care face exact ceea ce i se cere.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.