Mormântul lui Iisus a fost deschis, pentru prima dată în secole

Mormântul în care ar fi fost depus trupul lui Iisus după răstignire a fost expus de o echipă de restaurare, pentru prima dată în câteva secole.

Arheologii au îndepărtat stratul de marmură care sigila mormântul din Biserica Sfântului Sepulcru – sau Biserica Sfântului Mormânt -, într-un efort de a ajunge la ceea ce se crede că este suprafaţa de rocă pe care a fost pus trupul lui Iisus. Operaţiunea face parte dintr-o restaurare delicată în valoare de 4 milioane de dolari a celui mai sacru monument al creştinătăţii, potrivit National Geographic.

Potrivit traditiei creştine, trupul lui Iisus Hristos a fost pus pe un “pat de înmormântare” tăiat într-o peşteră de calcar, în urma răstignirii sale. Credinţa creştină spune că Hristos a înviat după moarte, iar femeile care au venit să îi ungă trupul la trei zile după înmormântare au spus că nu au găsit rămăşiţe.

Istoricii au crezut pentru multă vreme că peştera originală, identificată la câteva secole după moartea lui Iisus ca mormântul lui, a fost distrusă cu ani în urmă. Însă un arheolog care însoţeşte echipa de restaurare a declarat că testele radar penetrante au stabilit că pereţii peşterii sunt, de fapt, în picioare – la o înălţime de aproape doi metri şi conectaţi la roca de bază – în spatele panourilor marmorate ale camerei din centrul Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Acum, echipa de restaurare va putea examina roca pe care a fost depus Iisus, odată cu îndepărtarea plăcii de marmură. O analiză a rocii iniţiale le-ar putea permite cercetătorilor să înţeleagă mai bine nu numai forma originală a camerei mormântului, dar, de asemenea, şi modul în care mormântul a evoluat ca punct central al veneraţiei când a fost identificat pentru prima dată de Elena, mama împăratului roman Constantin.

Mormântul în sine se află în interiorul unei structuri cunoscută drept Edicul. Antonia Moropoulou, supervizorul-şef ştiinţific al echipei, a declarat pentru The Guardian că îndepărtarea plăcii, de un metru jumătate lungime şi un metru lăţime, a fost un ”moment critic” în restaurarea Edicului.

Edicul a fost restaurat de 4 ori, până în prezent, cel mai recent în 1810 în urma unui incendiu. Structura a fost menţinută în picioare pentru aproape 70 de ani de grinzi de fier instalate de un guvernator britanic care a condus Palestina.

Biserica, o atracţie foarte apreciată de turişti şi pelerini din toată lumea, a fost închisă pentru operaţiune. Ea este elementul central al uneia dintre cele mai vechi biserici ale creştinismului şi unul dintre altarele sale cele mai importante.

Biserica, din inima cartierului creştin al Vechiului Oraş, este locul răstignirii lui Iisus, al îngropării şi al învierii sale.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.