Prima ediţie a Târgului de Crăciun la Bailesti

Prima ediţie a Târgului de Crăciun a avut loc miercuri, 12 decembrie, ora 15.00, în Piaţa Civică a municipiului Băileşti. Un spectacol de colinde pentru toate categoriile de vârstă a fost susţinut de trupa „Steaua Sudului“ din Craiova, iar la ora 17.00, manifestarea a continuat cu „Şirul Luminilor“ ediţia a X-a.

În urmă cu zece ani, la iniţiativa primarului Costel Pistriţu, a luat naştere această mişcare de suflet a băileştenilor, denumită simbolic „Şirul Luminilor“. La fel ca-n fiecare an, şi anul acesta au participat toţi cei care l-au iubit pe marele nostru Amza Pellea. Adunaţi în Piaţa Civică a localităţii, băileşteni de toate vârstele au aprins o candelă în memoria celui care în urmă cu treizeci şi cinci de ani părăsea această lume.

Luminile festive de Sărbători s-au aprins în municipiul Băileşti, la fel ca-n fiecare an, prin deja cunoscutul mesaj simbolic: „Lumina lui Amza ne dă lumină şi linişte Sărbătorilor de Iarnă“ .

Vădit emoţionat, primarul Costel Pistriţu a vorbit despre importanţa manifestării, ca gest de mândrie legitimă şi de preţuire veşnică faţă de personalitatea băileşteanului Amza Pellea – cel care a dus pretutindeni cu el imaginea locului natal, Băileştiul, cu care s-a identificat în întreaga sa existenţă pământeană şi pe care l-a imortalizat, ca şi pe locuitorii lui, în opera sa la radio şi televiziune.

„Vă mulţumesc pentru că astăzi trăiţi şi simţiţi ca adevăraţi băileşteni ce sunteţi. Ceea ce contează cel mai mult este să nu uităm. Amintirile sunt cele care ne fac să gândim că trăim într-o realitate normală. Acum 35 de ani a plecat dintre noi, la o vârstă foarte fragedă, 52 de ani, Amza Pellea, băileşteanul nostru de suflet, care a reuşit să facă într-un timp foarte scurt lucruri măreţe. Dumnezeu împreună cu Amza se bucură astăzi, aici, că noi toţi nu am uitat. Lumina pe care o avem în mâinile noastre nu este numai pentru Amza, ci pentru toţi pe care i-am pierdut, pentru că sunt convins că a existat, există şi va exista tot timpul câte un Amza în fiecare familie. Anul acesta se fac zece ani de când am încercat să schimbăm câte ceva în localitatea noastră, şi de la an la an facem acest lucru. Spiritul civic trebuie să existe în fiecare om în parte, de aceea îi mulţumim domnului Mihai Bălună că a dorit să doneze comunităţii noastre bradul de Sărbători din gospodaria dumnealui!“.

Lui Mihai Bălună, cel care a donat bradul ce a fost amplasat pe esplanada din centrul localităţii şi împodobit pentru Sărbătorile de Iarnă, i s-a decernat diploma pentru spirit civic.

„Am adus acest brad de la Păltiniş acum 36 de ani. Este de-o vârstă cu copiii mei. L-am oferit comunitaţii cu cea mai mare plăcere, pentru a se bucura de el toţi copiii băileşteni care trec prin centrul oraşului. Avem cea mai mare mulţumire sufletească şi am observat că acestor copii minunaţi care se află azi aici le-a fost drag să vadă un brad aşa mare şi frumos. Vă urez multă fericire, sănătate şi «La mulţi ani!»“.

În continuare, toţi participanţii s-au deplasat cu candele aprinse spre Casa Memorială „Amza Pellea“, unde preotul Crinu Mihai a oficiat slujba de pomenire pentru Amza şi Domnica Pellea. Curtea casei actorului, „bătătura“, cum îi plăcea să spună, a fost plină de băileşteni, care au lăsat candele pe prispa casei şi au gustat din bunătăţile pregătite, dar şi din coliva stropită cu zaibăr de Băileşti.

A fost o manifestare înălţătoare de suflet, stimulată de o vreme frumoasă pentru mijlocul lui decembrie.

Luminile purtate cu sfinţenie din centru până în strada Eremia Grigorescu, la Casa Memorială, au avut darul să evidenţieze încă o dată, dacă mai era nevoie, sentimentele de recunoştinţă ale generaţiilor de băileşteni faţă de cea mai reprezentativă personalitate din istoria comunităţii.

Pentru noi toţi, este o certitudine faptul că, aşa cum afirmam la începutul acestui material, ceremonialul „Şirului Luminilor“ a devenit o tradiţie locală. Suntem obligaţi să transmitem generaţiilor care vin, să nu uite!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.