Top 35 filme biografice de văzut

Filme biografice pentru că ele pot fi una dintre cele mai bune modalități de a spune o poveste. Exacte sau nu, pot da carne cuvintelor și pot oferi o perspectivă asupra alegerilor unei persoane. Ne fac cunoscute evenimentele care i-au definit pe cei pe care îi admirăm sau pe cei care au ajuns foarte cunoscuți.

Iar de multe ori traseul lor este foarte surprinzător și deloc ceea ce ne-am aștepta. În cele din urmă, poveștile biografice înfățișează căutări ale fericirii sau ale sensului și ne pot schimba imaginea despre protagoniști pe care o aveam înainte de a vedea filmul.

1. Tetris (2023) – Apple TV

Este povestea unuia dintre cele mai populare jocuri din toate timpurile, Tetris, și cum omul de afaceri american care a văzut potențialul jocului a călătorit până în URSS pentru a-l convinge pe creatorul rus al Tetris să aducă jocul către mase.

2. House of Gucci (2021)

Un film biografic realizat după Ceea ce începe ca o poveste de dragoste în familia Gucci, mai exact dintre Maurizio Gucci, nepotul fondatorului Casei Gucci, și iubita lui dintr-o familie modestă, se transformă într-o luptă pentru putere, pe viață și pe moarte. Nu e un film perfect, dar e interesant și merită văzut pentru distribuția de nota 10: Lady Gaga, Adam Driver, Al Pacino, Jared Leto și Jeremy Irons.

3. Lawrence of Arabia / Lawrence al Arabiei (1962)

Unul dintre cele mai bune filme biografice făcute vreodată, clasicul Lawrence al Arabiei, a fost inclus de curând pe Netflix, într-o variantă masterizată. Putem să vă spunem că imaginea este excepțională și merită văzut și revăzut, măcar pe bucăți dacă nu ai timp pentru tot, de fiecare dată când ești în pană de idei ce să mai vezi pe Netflix.

Jocul actorilor, de la Peter O’Toole la Antony Quinn și Omar Shariff, sunt de nota 10, la fel și dialogurile, peisajele și costumele – scenografia, în general. Filmul problematizează violența războiului și spune povestea prieteniei dintre un englez educat din armata britanică și arabii care se revoltă împotriva Imperiului Otoman în timpul Primului Război Mondial.

4. Spencer (2021)

O producție de tip dramă biografică, despre Prințesa Diana, așa cum nu te-ai aștepta. Văzând modul ireverențios în care filmul portretizează atât starea de spirit și comportamentul Dianei, cât și monarhia britanică, îți dai seama cât de cuminte și ne-provocator este de fapt serialul The Crown.

Dacă vrei să îți imaginezi starea psihică a Prințesei Diana, hăituită de paparazzi, plus analizată și judecată continuu de ochiul critic al familiei regale, intră în universul fascinant pe care-l construiește cu atenție Spencer. Prințesa Diana e jucată de Kristen Stewart. Un film dramă de nota 10.

5. The Eyes of Tammy Faye (2021)

Un film biografic în care Jessica Chastain face un rol mare, pentru care a primit de altfel Oscarul pentru rol principal feminin. Tammy Faye este o evanghelistă ce construiește, împreună cu soțul ei, jucat de Andrew Garfield, un imperiu media religios. Mai pe românește, lansează un canal de televiziune în care discută teme religioase. Filmul o urmărește pe Tammy din copilărie, până în momentul în care imperiul cade, în urma unui scandal.

Energia și căldura lui Tammy Faye trec ecranul, convingându-vă să urmăriți această dramă fun până la final. În același timp, kitsch-ul celor două personaje, prezent în fiecare scenă, devine un personaj în sine.

6. All Quiet on the Western Front / Nimic nou pe frontul de vest (2022)

Este prima ecranizare germană a romanului celebru cu același nume al germanului Eric Maria Remarque din 1929 despre ororile războiului așa cum chiar el le-a trăit și groaza proaspeților recruți trimiși pe linia frontului. La fel ca 1917, o altă dramă recentă despre război pe care probabil ai văzut-o, și aceasta are o estetică deosebită. Dar, spre deosebire de 1917, All quiet.. ne arată prea grafic ce înseamnă răniții și morții în război… Povestea urmărește un soldat pe măsură ce experimentează ororile Primului Război Mondial.

7. Elvis – 8 nominalizări Oscaruri 2023

Austin Butler, actorul care îl interpretează incredibil pe Elvis Presley a trăit în pielea personajului timp de aproape doi ani. Asta și din cauza pauzelor de filmare impuse de pandemie. Chiar și după finalizarea filmărilor, Austin Butler nu se putea desprinde de personaj și muzica lui Elvis.

Elvis a primit 8 nominalizări la Oscarurile 2023, inclusiv pentru cel mai bun actor – Austin Butler, dar și pentru cel mai bun film.

8. Hamilton (2020)

Dacă ai nevoie de o doză de energie, cât să te țină o lună întreagă, Hamilton e perfect. E o producție biografică Disney care filmează spectacolul Broadway Hamilton, devenit un fenomen cultural în Statele Unite în ultimii ani. La fel ca și spectacolul în sine, și filmul a primit numeroase laude din partea criticii și este cel mai vizionat film din 2020 pe platformele de streaming.

Melodiile, interpretările și întreaga mișcare scenică sunt absolut molipsitoare. Este atâta talent pe cm pătrat pe scenă încât e foarte probabil că vei începe și tu să cânți și să dansezi în timpul filmului.

9. Legend (2015)

Unul dintre cele mai bune filme biografice Netflix în materie de entertainment cinematografic, Legend te absoarbe fără drept de apel într-o poveste biografică despre mafia anilor ’60 din Marea Britanie, dar și într-o poveste de dragoste. În mare parte este meritul lui Tom Hardy, care joacă un dublu rol în Legend, în rolul unui mafiot și al fratelui lui nebun.

10. Bombshell / Bombshell: Scandalul (2019)

Bombshell e povestea magnatului de presă Roger Ailes, cel care a creat Fox News. El e acuzat de jurnaliste și prezentatoare de la Fox News de agresiuni sexuale greu de cuprins cu mintea în secolul nostru. Filmul e interesant și bine jucat. Trei super actrițe interpretează rolurile principale: Margot Robbie, Nicole Kidman și Charlize Theron – ultima aproape de nerecunoscut prin transformarea facială, astfel încât să semene cu news anchor-ul Megyn Kelly.

Bombshell a câștigat Oscarul pentru cel mai bun machiaj – cu adevărat remarcabil, cum spuneam, pe Charlize Theron aproape că nu o recunoști, în timp ce Charlize Theron și Margot Robbie au fost nominalizate la Oscar pentru rolurile din acest film biografic.

11. Effie Grey (2014)

O dramă biografică de epocă interesantă, despre condiția femeii în epoca victoriană și bazat pe fapte reale. O tânără inteligentă, Effie Grey, se căsătorește cu unul dintre cei mai importanți critici de artă și filosofi ai vremii, John Ruskin. Dar John nu se atinge de ea, concentrându-se exclusiv asupra carierei lui… Într-un final, Effie Grey se îndrăgostește de un pictor pre-rafaelit. Poate nu îl știți după nume, John Everett Millais, dar îi știți cel puțin unul dintre tablouri: Ofelia, una dintre cele mai cunoscute reprezentări ale Ofeliei lui Hamlet.

Effie se simte din ce în ce mai apăsată și tulburată de căsătoria cu John Ruskin, dar ce putea face o femeie în acele vremuri pentru a se elibera? Povestea reală e adaptată pentru ecran de Emma Thompson, care de asemenea joacă în acest film biografic.

Effie Grey nu e genul de film care să îmbătrânească frumos. Deși au trecut doar 8 ani de la lansare, deja astăzi eroinele filmelor sunt mult mai asertive și puternice. Filmul Emmei Thompson poate fi văzut ca un precursor și deschizător de drumuri, dar opresivitatea care se simte în Effie Grey a fost deja depășită în filmele din ultimii 2-3 ani. Probabil că azi acest film ar fi făcut altfel, cu muzică modernă și cu o Effie mult mai vocală, cel puțin în acțiune. Ca exemplu demonstrativ poate fi luată o altă dramă de epocă, lansată recent, The Wonder.

12. Minamata (2022)

O dramă care te lasă fără cuvinte, unul dintre cele mai inspiraționale și profunde filme biografice pe care le-am văzut în 2022. Asta pentru că are trei ingrediente excepționale.

În primul rând Johnny Depp în rolul principal, care ne-a amintit ce actor incredibil este, și care te transportă fără drept de apel în poveste. În al doilea rând, e o poveste cât se poate de reală despre dedicare și integritate cum rar mai vezi în filme. Eugene Smith, un reporter fotograf lipsit de motivație, pleacă în Japonia pentru a documenta poluarea industrială cu mercur a comunităților de coastă. Iar în al treilea rând, deloc de neglijat, Minamata are un ansamblu de actori secundari japonezi și americani care îi țin isonul cu succes lui Johnny Depp. De multe ori în astfel de filme sunt câțiva actori buni, iar ceilalți sunt oarecum de umplutură.

În concluzie totul funcționează extraordinar de bine în Minamata, la final simțind că ai văzut un film intens, care te-a marcat și motivat. Noi îi dăm nota 10 lui Minamata și deschidem cu el lista de filme biografice de văzut. Minamata a fost lansat în SUA în februarie 2022.

13. Armageddon Time (2022)

Un film dramă prin excelență și unul dintre cele mai intime, calde și umane producții pe care le-am văzut în 2022, Armageddon Time îi are pe Anne Hathaway, Anthony Hopkins și Jeremy Strong în rolurile principale. Povestea este inspirată din copilăria regizorului James Gray (cunoscut pentru Ad Astra) îl are în centru pe un adolescent new-yorkez care pare să poată comunica doar cu bunicul lui (Anthony Hopkins).

Armageddon Time este o dramă în care se poate regăsi orice familie, părinte sau copil, surprinzând foarte bine și cu multă empatie relațiile, căutările și dinamica dintre membrii acestei familii americane. De fapt, este familia de oriunde din lume și din orice timp.

14. The Electrical Life of Louis Wain (2021)

O comedie-dramă biografică care merită văzută, despre un artist excentric, Louis Wain, interpretat de Benedict Cumberbatch. Cumberbatch face un rol excepțional, așa cum ne-a obișnuit în ultimul timp, interpretând un personaj super inteligent și activ. În centru este povestea de dragoste dintre el și Emily Richardson, jucată de Claire Foy – o știi din primele două sezoane ale The Crown, în care a interpretat-o pe regina Elizabeta tânără.

15. Dark Waters / Lupta pentru adevăr (2019)

Vrei să vezi un film biografic inspirațional despre ce poate face chiar și un singur om atunci când este de partea binelui, în lupta cu o corporație gigantică? Un film despre rezistență și loialitate? Dar și una în care vei afla multe despre substanțe chimice cu care luăm contact în fiecare zi și nu știm cât sunt de periculoase.

Dark Waters e un thriller juridic produs de actorul Mark Ruffalo, care joacă și rolul principal. Filmul spune povestea reală a avocatului Robert Bilott, care aproape singur a dus o luptă juridică de proporții impresionante, de tipul David și Goliath. Robert s-a luptat și încă o face de zeci de ani cu mamutul DuPont pentru a-l trage la răspundere pentru deversarea de substanțe chimice periculoase într-un orășel din Virginia. Mark Ruffalo face un rol de zile mari.

16. The Tender Bar (2021)

The Tender Bar e unul din acele filme biografice care sunt o plăcere totală să le vezi. Un film din 2021, realizat după memoriile lui J.R. Moehringer, care spune povestea acestuia despre creșterea în Long Island din anii 70 și trecerea la viața adultă. Filmul este realizat de nimeni altul decât George Clooney și asta se simte prin toți porii filmului. Are un umor inerent, un mod de a vedea viața fără să o ia 100% în serios.

Personajul principal e J.R. Moehringer, care visează să devină scriitor, plecat dintr-o familie destrămată fără posibilități financiare.  Celălalt personaj cu aproape la fel de multă greutate în poveste este acest bar, care dă numele filmului, cu bărbații care îl frecventează și Unchiul Charlie – proprietarul barului. Unchiul Charlie (un Ben Affleck de zile mari) și cei care-și fac veacul aici sunt figurile paterne care îl sfătuiesc pe JR despre pașii pe care să-i facă în viață, sunt cei care îl susțin și îl încurajează atunci când are nevoie sau care îl felicită atunci când are reușite.

17. King Richard (2021)

King Richard este Richard Williams, tatăl surorilor Williams, marile tenismene americance. Un film biografic, King Richard reușește să ne arate provocările depășite de familia Williams, ca americani de culoare, fără posibilități financiare, în drumul spre performanța sportivă a celor două tenismene. E o poveste despre rezistență, determinare, planificare și despre cum să mergi întotdeauna înainte indiferent de cât de mari sunt provocările sau, din contră, oportunitățile care ți se arată.

18. Fiicele doctorului March (2019)

Ecranizarea unui roman (semi)autobiografic american, despre maturizarea a patru surori, Little Women a adunat laolaltă o distribuție incredibilă și în 1994: de la Winona Ryder, Kirsten Dunst și Christian Bale până la Susan Sarandon și Claire Danes.

Fiicele doctorului March e unul din acele drame pozitive despre familie, despre dragoste și găsirea drumului în viață, așa cum Hollywoodul nu prea mai produce de ceva timp.

19. Being The Ricardos (2021)

La fel ca și King Richard, Being The Ricardos este un film biografic, acesta din urmă despre legendara actriță americană Lucille Ball (interpretată de Nicole Kidman), serialul ei TV de mare succes I love Lucy și relația cu soțul Desi Arnaz, un american cuceritor de origine cubaneză – interpretat fenomenal de Javier Bardem.

20. The Hand of God / Mâna lui Dumnezeu (2021)

Poate cel mai biografic film din lista noastră, în sensul în care te transportă complet în Napoliul anilor ’80.

Unele filme sunt un univers în sine. Sau reușesc să oglindească o lume întreagă. Așa este Mâna lui Dumnezeu. Da, este despre adolescența unui tânăr din Napoli-ul anilor ’80. De fapt, este un film inspirat chiar din viața regizorului, dar e mai mult de atât. Vei trăi pentru două ore, prin mici scene, gesturi, schimburi de replici, chiar în Italia acelor ani. Mâna lui Dumnezeu are această putere extraordinară de a te absorbi în universul cinematografic, așa cum o fac filmele lui Fellini dar în Italia altei perioade.

The Hand of God e un film frumos și de multe ori cu note umoristice despre familie, maturizare, pierdere, atracție fizică, realizat de câștigătorul Oscarului pentru cel mai bun film străin, Paolo Sorrentino.

21. Tick Tick … Boom! (2021)

Tick tick … Boom! e un film cu multă energie pozitivă și se concentrează pe procesul de creație – despre cât de încâlcit, dificil, deprimant dar și minunat, optimist și divin poate fi să creezi ceva de la zero.

E o dramă, mai mult chiar, o dramă biografică. Ba chiar una muzicală realizată de creatori de pe Broadway (regizat de super talentatul Lin Manuel Miranda cunoscut pentru Hamilton) despre unul de al lor: un compozitor și scriitor american pe nume Jonathan Larson. Acesta din urmă crea și se lupta pentru a pune în scenă un spectacol pe Broadway în timp ce lucra într-o cafenea pe timpul zilei, într-un New York fără suflet, ca orice oraș mare. După ani de încercări, Larson moare la doar 35 de ani din cauza unui anevrism de aortă în dimineața zilei în care musicalul său, Rent, urma să își aibă premiera pe Broadway. Rent a fost un succes, jucându-se timp de 12 ani pe Broadway.

22. The Courier / Umbra spionului (2021)

Un film despre biografia unui spion devenit un pion important în Războiul Rece fără să vrea?

Da, The Courier e un film istoric de spionaj, bazat pe fapte reale, în care Benedict Cumberbatch joacă rolul unui comerciant britanic devenit spion pentru MI6, în scopul de a obține pentru Vest informații prețioase despre programul nuclear sovietic. Nu vreau să vă divulg prea multe despre poveste, dar Cumberbach merită văzut în acest rol.

23. Hemingway and Gellhorn (2012)

Nelinistitul Hemingway (jucat de Clive Owen) isi gaseste contrapartea in corespondentul de razboi Martha Gellhorn (Nicole Kidman). Intalnirea dintre cei doi se transforma intr-o poveste de dragoste tensionata de interactiunea dintre cele doua personalitati si de contextul celui de Al Doilea Razboi Mondial si razboiul franchistilor din Spania.

24. Captain Phillips / Căpitanul Philips (2013)

Niciun film nu e mai motivațional ca unul în care se portretizează fapte reale, în care personaje din realitate depășesc adversități incredibile. În anul 2009, nava americană Maersk Alabama a fost atacată de pirații somalezi, iar căpitanul navei, Richard Phillips, a fost luat prizonier.

Căpitanul navei e jucat în film de nimeni altul decât Tom Hanks🙂 pentru că el e mereu favoritul regizorilor atunci când vine vorba de a juca personaje autentice și familiare. Și cu care noi privitorii putem relaționa ușor.

Captain Philips e un film motivațional și inspirațional în primul rând datorită calmului și sângelui rece pe care personajul reușește să și le păstreze în această situație de un risc maxim. Iar noi ca privitori e imposibil să nu ne lăsăm inspirați de un astfel de personaj uman, generos, luptător cu vorba bună.

Phillips a fost ținut ostatic timp de patru zile. Inclusiv Armata Americană a intervenit în scopul salvării acestuia… Atacul a cărei victimă a fost nava Maersk este primul caz de piraterie din ultimii 200 de ani. Scenariul este bazat pe cartea scrisă de căpitanul Phillips cu privire la evenimentele petrecute în perioada de prizonierat: A Captain’s Duty: Somali Pirates, Navy SEALS,and Dangerous Days at Sea.

Captain Phillips a fost nominalizat la cateva categorii importante la Oscar, printre care si Cel mai bun film, Cel mai bun actor într-un rol secundar(Barkhad Abdi), Montaj sau Cel mai bun scenariu adaptat.

25. Radioactive (2019)

Marie Curie a fost prima femeie care a câștigat premiul Nobel (în ciuda unei nominalizări care inițial îl numea doar pe soțul ei, Pierre Curie) și singura femeie care l-a câștigat de două ori. Expunerea prelungită la radiații pe parcursul carierei ei i-a adus în cele din urmă moartea din cauza anemiei aplastice, o boală care se manifestă ca o producție insuficientă de celule sanguine de către organism.

Acest film biografic e doar un instantaneu al numeroaselor obstacole științifice sau care țineau de societate, cu care s-a confruntat Marie Curie în timpul ei. I-a fost refuzată recunoașterea contribuțiilor sale la cercetarea științifică și nu i s-a făcut loc în spațiul profesional în care, ca femeie, Curie nici măcar nu și-a putut prezenta propria lucrare.

Și pe plan personal a avut parte de tragedii. Soțul ei, Pierre a murit în 1906, după ce craniul său a fost zdrobit sub o căruță trasă de cai, iar Marie a rămas văduvă cu două fiice. Atitudinea predominantă față de Curie în rândul francezilor era și ea una nefavorabilă: născută la Varșovia, o suspectau a fi evreică și astfel își justificau atitudinea discriminatorie.

Regizoarea (și a Persepolis din 2007) spune despre acest film biografic că  „vrem să dăm sens acestei femei geniale care a refuzat să trăiască în umbra unui bărbat – știa că este mai inteligentă decât soțul ei și a spus-o. Vrem să aflăm mai multe despre această femeie care oscilează între excentricitate arogantă și depresie completă, care refuză să fie redusă la maternitate, având în același timp mare grijă de propriile fiice, până la urmă dorindu-și a-și folosi mereu mintea”.

26. The Social Network (2010)

Facebook este mai mult decât o rețea de socializare – spre exemplu, 44% dintre americani primesc majoritatea știrilor lor de aici. Din ce auzim și vedem în jur putem presupune că și la noi, în România, procentele acestea sunt mari. Însă lumea așa cum este văzută prin Facebook arată diferit de la un utilizator la altul, în funcție de ce informații personale oferă pentru algoritmul site-ului.

The Social Network  este un film biografic al celui care a fondat Facebook, arătându-ne povestea apariției acestei rețele pe care o folosim cu toții. Studentul de la Harvard, Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg), a fost părăsit de iubita sa, așa că, pentru a se răzbuna, scrie un blog despre ea și creează un concurs pentru a fi evaluată în comparație cu alte fete. Devine incredibil de popular, așa că Zuckerberg dezvoltă planuri pentru o rețea socială numit Facebook, care ajunge un succes aproape peste noapte. Pe măsură ce Facebook crește, Zuckerberg se îndepărtează de cel mai bun prieten și partener de afaceri, timp în care izbucnesc diferite scandaluri, printre care și cel declanșat de unii care susțin că le-a furat ideea.

Rețeaua socială este un paradox. În timp ce aducea lumea împreună, a despărțit cinci persoane care au avut legătură cu crearea ei. În plus, l-a făcut pe fostul student la Harvard, Mark Zuckerberg, în vârstă de 26 de ani, cel mai tânăr miliardar din istoria recentă. Vedem că Zuckerberg își creează site-ul revoluționar din mai multe motive, parțial din ciudă, parțial din concurență și parțial pentru că este „cool”. Nu tocmai așa cum ne-am fi putut aștepta, se pare, pornind de la o idee strălucitoare sau un plan de afaceri bine gândit.

La apariția filmului, Zuckerberg l-a catalogat drept fictiv (și mai târziu „dureros”), iar echipa de relații publice a companiei a luat câteva contramăsuri înainte de lansarea sa, fără să atace vreodată filmul în sine. S-a bazat pe fapte reale (știri și dosare în justiție), așa că nu a fost ca și cum regizorul David Fincher și scenaristul Aaron Sorkin au cusut totul cu ață albă. Dar au existat, în mod clar, înfloriri, dintre care cea mai evidentă este faptul că nimeni nu vorbește de fapt așa cum scrie Sorkin.

27. First Man (2018)

Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi să călătorești în spațiu și să cunoști cele mai mici detalii ale unei astfel de călătorii? De la a-ți pune acel costum înfricoșător, dar protector, până la senzația de zbor într-o rachetă și priveliștea pe care o oferă vastul spațiu? Ei bine, First Man e un film de văzut pentru asta, aducându-ne aproape de povestea primului om care a pășit pe lună.

Propriu-zis, Neil Armstrong (Ryan Gosling) și colegii săi, membrii echipei Programului Apollo, se îmbracă în costume izolate, se prind în scaune înguste, apoi petrec câteva minute în agitația decolării. Vibrațiile călătoriei le zguduie oasele și zgomotul le afectează timpanele. Există și momente de frumusețe sau liniște, privind printr-o fereastră Pământul albastru, Luna gri-albă sau întunericul spațiului, dar aceasta este, în general, toată plăcerea estetică pe care o primesc. Își cheltuiesc cea mai mare parte a energiei studiind panourile din fața lor și încercând să proceseze informațiile care sunt vin prin căști de la controlul misiunii, știind că un fapt ratat sau o alegere greșită ar putea însemna moartea lor. Pentru a face acest lucru, trebuie să fii cea mai curajoasă persoană de pe pământ și să nu-ți fie foarte frică de moarte.

28. A Beautiful Mind (2001)

În anumite condiții oricine poate dezvolta o tulburare mintală, chiar și un câștigător al premiului Nobel.

E foarte probabil să cunoști filmul, dar chiar și-așa se cuvine să-l menționăm pentru a fi revăzut. Iar pentru cei care nu l-au vizionat încă le putem da motive să o facă: avem în față povestea unuia dintre cei mai mari matematicieni (John Nash, câștigător al premiului Nobel în Economie), care suferă de schizofrenie. Descoperirile lui în domeniu, mai ales în teoria jocurilor (luarea deciziilor), au un impact asupra vieții noastre de zi cu zi.

Filmul biografic îi are în rolurile principale pe Russell Crowe în rolul lui Nash și pe Jennifer Connelly în rolul soției, însărcinată în momentul în care primele simptome ale bolii sale devin evidente.

Pe de-o parte mintea lui sclipitoare îi permite să realizeze lucruri extraordinare și să împingă știința înainte, iar pe de altă parte aceasta îi joacă feste, distorsionându-i realitatea.

Filmele au obiceiul de a reprezenta bolile mintale într-o lumină negativă extremă: de multe ori stereotipul îl înfățișează pe un om ca fiind violent, arătând diferit de oamenii „normali”, tocmai pentru a urmări senzaționalul. Pe când în realitate, lucrurile stau altfel, pentru că aceia care suferă de o tulburare sunt mai des victime decât agresori. Acest film este o excepție pentru că ne arată pur și simplu o boală care face viața complicată, dar nu chiar imposibilă pentru Nash și soția sa.

La final rămâne întrebarea dacă fără nebunia lui, Nash ar fi trăit și apoi ar fi fost uitat? Capacitatea lui de a pătrunde în cele mai dificile zone ale gândirii matematice a venit cumva cu un preț atașat?

29. The Theory of Everything (2014)

Cine nu-l știe pe Hawking? E probabil cel mai cunoscut om de știință din ultima vreme, care a impresionat și prin felul în care și-a depășit condiția dată de boală.

În tinerețe totul părea posibil pentru acești doi tineri cu minți strălucitoare, până când Hawking dă din ce în ce mai multe semne de stângăcie, urmate de o cădere serioasă în curtea campusului. Apoi vine diagnosticul la vârsta de 21 de ani – o boală a neuronilor motori, cunoscută sub numele de boala Lou Gehrig. De asemenea, medicul îi dau doar doi ani să trăiască. Hawking încearcă să se retragă, dar Jane nu e de acord cu o despărțire, ci îi este alătur, insistă că este pregătită pentru orice le vine în cale. Se căsătoresc rapid și vor avea, în cele din urmă, trei copii.

Dar, pe măsură ce corpul lui Stephen slăbește și familia trebuie să facă ajustări continue – inclusiv faimoasa voce computerizată pe care o creează atunci când nu mai poate vorbi – mintea lui rămâne vie și la fel de ascuțită. El continuă să caute o ecuație elegantă care să explice singură tot ce există în univers.

Declinul fizic se manifestă în paralel cu succesele personale și profesionale ale lui Hawking: bestseller-uri și aprecieri academice, precum și trei copii și mulți ani de fericire cu Jane care îl îngrijește cu devotament.

30. Mănâncă, roagă-te, iubește (2010)

Bazat pe memoriile cu același nume semnate de autoarea Elizabeth Gilbert, despre călătoriile ei de regăsire după propriul divorț. Ca toate filmele în care joacă Julia Roberts, zâmbetul, energia și exuberanța ei sunt molipsitoare. Vei plânge, vei râde cu ea, vei călători în jurul lumii, din Italia până în Indonezia. Și vei mânca cele mai bune și gustoase mâncăruri. Vei gândi cele mai profunde și înțelepte idei despre viață. Și, nu în ultimul rând, vei descoperi dragostea. Celălalt personaj principal al filmului e interpretat de Javier Bardem.

31. Bohemian Rhapsody (2018)

Rami Malek, a cărui imitație a lui Mercury merge dincolo de faimoșii lui dinți proeminenți, s-a potrivit pentru acest rol deloc ușor. Și-a însușit energia feroce a lui Mercury, în special în secvențele de concert, oferind un sentiment electric despre cum ar fi fost să fim acolo în persoană. Malek reușește să obțină rezultate impresionante, echilibrând întotdeauna extravaganța interesantă al lui Mercury cu sinceritatea sa fundamentală, astfel încât chiar și cele mai narcisiste momente ale sale să nu acopere bunătatea sa primară.

32. Steve Jobs (2015)

Steve Jobs mi-a schimbat viața la fel cum a schimbat-o pe cea a multor milioane de oameni de pe planetă. Dispozitivele pe care le-a conceput fac ceea ce și-au propus să facă: ne ușurează viața și sunt atrăgătoare din punct de vedere estetic.

Filmul palpitant al lui Danny Boyle, care se desfășoară în culisele a trei lansări de produse Apple, începe cu cofondatorul Apple certându-i pe ceilalți câteva minute înainte de a introduce Macintosh în 1984, deoarece echipa nu a reușit să spună „Salut” cum trebuie. Era ciudat în unele privințe și obsesiv – calități pentru care era renumit – dar avea și dreptate pentru ceva, așa cum știm acum: această idee a tehnologiei servind ca un tovarăș constant și reconfortant. Acestea împreună cu faptul că a fost atât de rece și a respins oamenii cei mai apropiați de el – oamenii care l-au iubit de fapt – duc la o contradicție fascinantă.

33. La Vie En Rose (2007)

Edith Piaf a fost cea mai faimoasă și iubită cântăreață franceză din vremea ei. Titlul provine de la una dintre cele mai faimoase piese ale lui Piaf, pe care a scris-o ea însăși.

Vocea ei era puternică și clară, reflectând experiența primilor ani de cântăreață stradală. O voce atât de mare pentru o femeie atât de mică! La început a cântat mecanic, mai mult de nevoie, dar a fost instruită pentru a-și îmbunătăți dicția și a-și exprima sensul cuvintelor. A făcut asta atât de bine încât, chiar dacă nu știi ce înseamnă cuvintele „non, je ne regrette rien”, poți simți în esență sensul oricărui cuvânt din cântec.

Filmul prezintă viața lui Piaf printr-o lipsă de cronologie, sărind înainte și înapoi în timp, fără un motiv aparent. Ne scufundă în aproape fiecare fază importantă a vieții ei, care a durat din 1915 până în 1963, arătând-o într-o scenă ca pe o femeie pe moarte care arată cu 20 de ani mai în vârstă decât are de fapt, și în următoarea ca o fată tânără în Franța de după Primul Război Mondial.

Filmul începe cu Edith pe când era o fetiță. Este abandonată de mama și tatăl ei și lăsată în grija bunicii sale, care conduce un bordel. Edith devine iubită de toate femeile care lucrează acolo, în special de Titine care o tratează pe Edith ca fiind propria ei fiică. În cele din urmă, tatăl ei se întoarce după ea și devin amândoi artiști stradali. El e contorsionist și ea cântă – și ce voce are!

34. Frida (2002) 

Cine e reprezentativă pentru selfie-uri dinainte să fie mainstream? Frida Kahlo. Ei bine, nu chiar selfie-uri, ci autoportrete pictate, dar a dus arta la un alt nivel și operele ei sunt cunoscute în întreaga lume.

Frida Kahlo (interpretată de Salma Hayek), născută dintr-un tată evreu german și o mamă mexicană, a crescut în Mexico City într-o vreme în care era un focar de exiluri și intrigi. Ca studentă, ea merge să-l cunoască pe marele muralist Diego Rivera, să-l observe lucrând, pe care îl numește cu îndrăzneală „gras” dar știe că el este bărbatul vieții sale.

La 18 ani este rănită aproape mortal într-un accident de troleibuz. Nu va mai fi niciodată scutită de durere fizică și nu va mai putea avea copii niciodată, lucru care o va afecta enorm. După acest eveniment s-a izolat-o oarecum de restul lumii, iar asta se reflectă în pictura sa.

Artiștii vorbesc despre „flow”, despre „zonă”, acea stare mentală când mintea, ochiul, mâna și imaginația sunt toate în același loc și curgerea timpului și a gândirii liniare se pierde. Frida Kahlo pare să fi pictat pentru a căuta zona și a scăpa de durere. Trebuie să picteze, nu pur și simplu să „se exprime”, ci să trăiască.

35. The King’s Speech (2010)

The King’s Speech spune povestea unui om obligat să se adreseze lumii, deși e bâlbâit. Cu siguranță e suficient de dureros sau greoi pentru ca o persoană care se bâlbâie să vorbească cu o altă persoană, darămite unei mulțimi de oameni. A înfrunta un microfon de radio și a ști că Imperiul Britanic ascultă ceea ce spui trebuie să fie destul de terifiant.

Asta s-a întâmplat cu Regele George al VI-lea. Era anul 1939. Marea Britanie intra în război cu Germania. Ascultătorii săi au cerut fermitate, claritate și hotărâre, nu bâlbâieli punctate de tăceri torturate.

George nu a vrut niciodată să fie rege. După moartea tatălui său, tronul urma să treacă la fratele său Edward. Dar Edward a renunțat la tron „pentru a se căsători cu femeia pe care o iubea”, iar datoria a revenit prințului Albert (Colin Firth), care se luptase cu problema de vorbire încă de la o vârstă fragedă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.