Parchetul General REDESCHIDE DOSARUL MINERIADEI, în urma unei decizii a CEDO

Parchetul General a anunţat că a redeschis dosarul Mineriadei din 1990. România a fost obligată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei. Curtea a subliniat obligaţia statului de a face dreptate victimelor crimelor împotriva umanităţii, indiferent de timpul scurs de la săvârşirea acestora.mineriada-3-mediafax-foto-victor-ciupuliga

Statul român a pierdut procesul cu familia Mocanu şi alţii, intentat după ce aceştia şi-au pierdut membri ai familiei sau au fost victime în timpul violenţelor comise de mineri în 1990. CEDO arată în decizia sa că ceea ce s-a întâmplat în 1990 la Bucureşti „constituie o crimă împotriva umanităţii, comisă ca parte a unui atac extins şi sistematic, direcţionat asupra populaţiei civile”. Anca Mocanu, care şi-a pierdut soţul la Mineriadă, va primi 30.000 de euro despăgubiri de la statul român.
„Mineriada din 13-15 iunie” reprezintă unul din momentele negre ale istoriei democratice de după 1989, în care forţele de ordine şi minerii, chemaţi special la Bucureşti, au intervenit brutal asupra manifestanţilor din Piaţa Universităţii. Prima intervenţie violentă a aparţinut forţelor de ordine în ziua de 13 iunie, când au încercat să-i împrăştie pe „golanii” de la Universitate, iar pe 14 iunie 1990, au venit în Capitală şi minerii conduşi de Miron Cozma.

Încurajaţi de guvernanţi, minerii au intrat în forţă în manifestanţi, violenţe înregistrându-se şi în zona Televiziunii Libere. Manifestanţii au fost bătuţi cu cruzime de mineri, cărora preşedintele Ion Iliescu le-a mulţumit pentru intervenţia avută. În paralel, sediile partidelor de opoziţie PNL şi PNŢ au fost devastate, minerii lui Cozma susţinând că s-au găsit droguri, maşini de făcut bani şi arme în aceste clădiri.
„Vă mulţumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce aţi demonstrat şi în aceste zile, că sunteţi o forţă puternică, cu o înaltă disciplină civică muncitorească, oameni de nădejde şi la bine, dar mai ales la greu. Aici sunt reprezentanţii Guvernului, ai ministerului Transporturilor, în mod organizat, eşalonat, să asigurăm această deplasare ordonată a tuturor spre locurile dumneavoastră. Vă rog să transmiteţi salutările noastre călduroase colegilor dumneavoastră de muncă pentru că ştiu că toţi au fost cu inima alături de noi, să vă urez dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră multă sănătate. Să ne vedem cu bine”, era mesajul lui Ion Iliescu în faţa minerilor reuniţi la Romexpo după ce manifestanţii din Piaţa Universităţii fuseseră împrăştiaţi, iar minerii plantaseră flori în locul unde au avut loc violenţele.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.