Partea întunecată a internetului. Cum o poţi accesa, cât de periculoasă și cât de sigură este

”Internetul întunecat” face parte din reţeaua globală de internet, însă pentru a putea fi accesat este nevoie de un software special. Site–urile şi alte servicii online pot fi accesate cu ajutorul unui browser precum în cazul reţelei de internet normale.dark internet

Cu toate acestea, unele site–uri sunt pur şi simplu ascunse, fiindcă nu au fost indexate de un motor de căutare şi pot fi accesate doar dacă ştii adresele lor. De asemenea, există şi pieţe ”Darknet” care lucrează cu internetul întunecat şi care vând produse ilegale: droguri şi arme, iar vânzarea se efectuează cu ajutorul băncii digitale Bitcoin.

Există chiar şi o organizaţie cu numele de ”Piaţa asasinatelor”, unde utilizatorii pot plăti pentru un asasinat.

Navigarea în internetul întunecat este posibilă cu ajutorul unor programe precum Tor, Freenet şi I2P, cel mai popular fiind Tor.

Tor asigură intimitate şi anonimitate, dat fiind că transmite mesaje printr–o reţea de computere special configurate şi conectate între ele. Mesajele transmise sunt criptate astfel încât fiecare computer ştie doar despre dispozitivul care transmite mesajele şi cel care le primeşte.

Diferenţa dintre Tor şi adresele de internet convenţionale este aceea că Tor foloseşte nişte adrese criptate cu un conţinut ascuns. Există chiar şi versiuni speciale ale unor motoare de căutare, spre exemplu Bing şi Duck Duck Go. Ele returnează adresele criptate către serviciul Tor

Sigur că Tor nu este complet anonim. Dacă un site este accesat prin username şi adresă de e–mail, atunci se pot obţine informaţii despre oricine îl accesează.

Un studiu efectuat de cercetătorii Kyle Soska şi Nicolas Christin, de la Universitatea Carnegie Mellon, arată că vânzările de droguri pe reţeaua ascunsă de internet sunt în valoare de 100 milioane de dolari pe an. Majoritatea vânzărilor fiind în monede digitale.

Cât de întunecat este internetul întunecat?

Chiar de la prima privire pe Wikipedia ascunsă, indexul principal al internetului întunecat, se observă că majoritatea site–urilor listate sunt folosite pentru activităţi ilegale: cumpărarea de arme sau paşapoarte false şi angajarea hackerilor.

Deşi reţeaua anonimă de internet face dificilă munca forţelor speciale, până acum au fost arestaţi mai mulţi useri şi desfiinţate multe site–uri ilegale. Cea mai cunoscută este arestarea lui Ross Ulbricht, omul din spatele celei mai mari pieţe de droguri, Silk Road.

Recent, FBI a arestat doi utilizatori ai unui site destinat abuzului de minori. Acest lucru demonstrează că FBI este acum capabil să afle adevăratele adrese ale utilizatorilor Tor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.